Gasztro

Minden, ami dinnye

Valószínûleg mindenki egyetért azzal, hogy ha igazi, tomboló nyár, akkor dinnye. Éjjel-nappal, minden mennyiségben. Jégbe hûtve, félhold alakú szeletben harapva, késsel rusztikusan kockázva, elegánsan elõételként, görög, sárga, bárhogy, bármikor.





A dinnye egyértelműen a nyár egyik nagy sztárja. Élvezzük, variáljuk, használjuk ki ezt a néhány hetet, amikor csúcsszezonja van, olyan hamar elmúlik!

Hatalmas hívogató halmokban állnak a látványos, csíkos labdák a zöldségesnél, a szupermarketekben és természetesen a nyáron megjelenő útszéli árusoknál. Frissítő, édes, gyönyörű, mi kell még? Szerencsére a dinnyével az egészségünkkel is nagyon jót teszünk, hiszen igen magas a C-vitamin tartalma, rostokban gazdag és antioxidáns hatású.






Görögdinnye kecskesajttal és balzsamecet sziruppal
Görögdinnye-granita
Vaníliás sárgadinnyekrémleves csillagánizzsal
Sárgadinnyetatár rukkolával és pármai sonkával
Színes, mentaszirupos dinnyekavalkád



 


 









Nincs is annál nyáribb élmény, mint amikor egy forró napon a strandon beleharapunk egy jéghideg görögdinnyeszeletbe – megfelelő öltözék ajánlott, csurog, csöpög a mézédes lé, de ez hozzátartozik az élvezethez. Micsoda érzéki gyümölcs! Minden érzékszervünknek jut belőle: már az a hang csodálatos, ahogy kong és reccsen, amikor megszegjük az óriási görögdinnyét, majd felbukkan a gyönyörű, rózsaszín, fényes, lédús belseje. Mindent beleng a sárgadinnye jellegzetes, aromás, mézes, intenzív illata.

A dinnye azért is hálás és népszerű gyümölcs, mert alapvetően nem igényel semmilyen különös főzőcskét, vagy előkészületet – önmagában tökéletes főszereplő. Ugyanakkor bármikor két perc alatt, minimális erőfeszítéssel a legelegánsabb előételt, vagy desszertet varázsolhatjuk belőle. Hirtelen vendégség, vészhelyzet? A klasszikus sárgadinnye-pármai sonka előételt soha







nem lehet elrontani, és mindig garantált sikerre számíthat. Ráadásul mind a görög-, mind a sárgadinnye illatos, aromás, harmonikus ízét remekül kiegészítik a sós, karakteres sonkák és sajtok – gyönyörű, elegáns, változatos felnőtt előételeket kreálhatunk velük. Apróra kockázva hagymával, megfelelő zöldfűszerekkel (pl. menta, bazsalikom, koriander) kiválóan passzol grillezett húsokhoz és halakhoz is. Próbáljuk ki a dinnyegranitát – ha egyszer megtanuljuk ezt a hűsítő jégkását, egész nyáron ezt fogjuk készíteni. Ilyenkor szezonban olyan jó áron kapható, hogy nyugodtan tehetünk egy-egy felfedező kirándulást néhány szokatlanabb területre is.






Hozzávalók (4 személyre)





• 20dkg friss kecskesajt (vagy más markáns ízű lágy sajt, pl. feta, gorgonzola)
• 1kg görögdinnye
• néhány levél friss bazsalikom
• frissen őrölt bors
• olívaolaj
• balzsamecet

Először elkészítjük a balzsamecet szirupot: ehhez egy üveg (2,5dl) olcsó balzsamecetet egy lábasba öntünk és erős lángon felére beforralunk, amíg besűrűsödik, és szirupos állagú nem lesz. Kis üvegben hűtőben tároljuk. A görögdinnyét felszeleteljük, rámorzsoljuk a kecskesajtot, frissen őrölt borsot, bazsalikomleveleket tépkedünk rá, majd meglocsoljuk pici olívaolajjal, végül a sűrű, édes balzsamecet sziruppal. Elegáns, látványos előételnek tálalhatjuk úgy, hogy a dinnyeszeletekből pogácsaszaggatóval (vagy pohárral) kerek szeleteket szúrunk kis, és felváltva rendezzük körbe a sajttal (paradicsom-mozarella stílusban) 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top