Gasztro

A sokoldalú wok

Milyen gyakran látom, hogy ismerõsök nagy lendülettel megvesznek egy jól mutató, menõ wokot, egyszer (talán kétszer) lelkesen fõznek benne valami csodát, majd szerényen, dobozostul felkerül a konyhaszekrény tetejére...

Pedig egy jó wokkal egész háztartást lehet vinni, komplett menüket lehet varázsolni, olyan változatosan használható. Azt pedig ki mondta, hogy csak a szójás-gyömbéres, pirított ázsiai vonalra kell korlátozni a használatát?






Variációk wokra

Egyszerű wokos pirított zöldségek
Salátabatyuban tálalt gyömbéres-mogyorós csirke
Pirított kelkáposzta baconnel és dióval
Zöldfűszerágyon párolt lazac
Karamelles-fahéjas sült alma



 


 





Ez a Kínából származó, Délkelet-Ázsia más országaiban is elterjedt, évszázadok óta kedvelt, gömbölyű aljú és falú praktikus serpenyő ma már nálunk is nagy népszerűségnek örvend, de talán kevesen használják a mindennapokban. Az üzletekben többfajta anyagból készülő wok kapható: pl. öntöttvas, alumínium, rozsdamentes acél, vagy akár teflonbevonatú. Ez utóbbit lehetőség szerint mellőzzük, mert nem alkalmas 200 °C hőfok fölötti főzésre. Aki picit is komolyan szeretné venni, annak inkább a hagyományos, öntöttvasból készülőt, ill. még inkább az ázsiai hozzávalókat áruló boltokban vagy kínai piacokon kapható olcsó, vékonyabb, legegyszerűbb acélból készülőt érdemes beszereznie, ugyanis leginkább ezek alkalmasak arra a funkcióra, amely a wok legnagyobb erőssége: az ételek legmagasabb hőfokon történő, hirtelen pirítása.
A wokkal kapcsolatban azonban hozzá kell tenni, hogy azt gáztűzhelyen, nyílt lángon lehet igazán jól használni, az elektromos, ill. kerámialapos tűzhelyekkel sajnos soha nem tudjuk olyan erősre felhevíteni és szabályozni a hőt, amivel tökéletes végeredményt érnénk el.







Ez is wokban készült!





A wok használatba helyezése és gondozása

Amennyiben nem öntöttvas, hanem vékony fémserpenyőt vettünk, arra első használatba helyezése előtt egy többrétegű, patinás zsiradékréteget kell égetnünk, amely biztosítja, hogy az étel ne ragadjon le, és az edény ne rozsdásodjon. Ehhez először az új edényt alaposan kiöblítjük egy szappanos szivacs segítségével, majd megszárítjuk. Szárazon felizzítjuk, levesszük a tűzről, vékonyan kikenjük olajjal, közepes lángon hevítjük 5-6 percig, majd konyhai papírtörlővel kitöröljük. Ezt a műveletet megismételjük 4-5 alkalommal. A wokot mosogatógépbe nem szabad tenni, használat után meleg vízzel és szivaccsal csak öblítsük ki és szárítsuk meg. Száraz, sötét helyen célszerű tárolni. 






A wokot leggyakrabban pirításra szokás használni, ebben az esetben a serpenyőt zsiradék nélkül hevítsük fel forróra, szinte füstöljön. Ekkor öntsünk bele kevés olajat (mogyoró-, kukorica-, esetleg napraforgó-, de soha ne olívaolajat!), majd dobjuk rá a pirítandó zöldséget/húst. Rázogatva, kevergetve percek alatt elkészül. A pirításon kívül nyugodtan próbáljuk ki a wokot másra is: párolórács vagy ráilleszkedő bambuszpároló segítségével például fantasztikus, egészséges párolt halakat vagy zöldségeket varázsolhatunk az asztalra szemtelenül rövid idő alatt. Ha pedig dőzsölünk, akkor süssünk ki benne néhány ropogós finom falatot, akár édességet is.





Egyszerű wokos pirított zöldség

Hozzávalók (4 személyre):

•



Kb. 60 dkg zöldség, ízlés és szezon szerint,
pl. kínai kel, brokkoli, kaliforniai  paprika, sárgarépa, szójacsíra
• 1 fej vöröshagyma, vékony szeletekre vágva
• 1 ek. aprított friss gyömbér
• 1 ek. aprított fokhagyma (3-4 gerezd)
• 1 chilipaprika, kimagozva, felaprítva (vagy 1 kk. szárított chilipehely)
• 1,2 dl húsleves
• 3 ek. szójaszósz
• 1 ek. étkezési keményítő
• 1 ek. cukor (vagy méz)
olaj
• A tálaláshoz pirított szezámmag, újhagyma

A wokot felhevítjük egészen forróra. 1 ek. olajat teszünk bele, és beledobjuk az aprított gyömbért, fokhagymát és chilit. Kb. fél percig pirítjuk. Kivesszük. Ismét egy ek. olajat teszünk a wokba, beledobjuk a hagymát, pirítjuk. Hozzáadjuk a vékonyra szeletelt zöldségeket (először a keményebbeket, amelyek lassabban puhulnak, pl. paprika; ha brokkolit használunk, érdemes előtte lobogó vízben 3-4 percig blansírozni), 2-3 percig pirítjuk, folyamatosan rázogatva, kevergetve. Összekeverjük a húslevest, szójaszószt, cukrot és keményítőt (amelyet 1-2 ek. vízben csomómentesre kevertünk). Hozzáadjuk a zöldségekhez, és néhány másodpercig főzzük, hogy egyenletesen bevonja a zöldségeket. Pirított szezámmaggal és újhagymával megszórva azonnal tálaljuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top