Gasztro

Tökös receptek

Az „õszi idõszak zöldsége” cím egyhangú szavazattal a sütõtöknek ítéltetik. A harsogó narancssárga, az õsszel tökéletes összhangban pompázó tök szezonális finomság, amelyet ilyentájt kezdünk egyre gyakrabban szerepeltetni az otthoni menün.

Mind a legegyszerűbben, minden nélkül megsütött tökkel, mind az összetettebb, akár egzotikus, szokatlanabb ételekkel is garantáltan sikert aratunk. A vegetáriánusok egyenesen imádni fognak érte.






Receptek:

Sültsütőtök-krémleves
Szójaszószos, ötfűszeres sütőtökfalatok
Sütőtökös, fetás, lila hagymás leveles tészta
Zsályás sütőtök- és csirkenyárs 


 


 


 






Október vége felé a boltok kirakatában bohókásan mosolyognak és vicsorítanak ránk a töklámpások. Halloween ünnepének egyik fő szimbóluma a globalizáció egyéb jelenségeivel karöltve néhány éve bekúszott hozzánk is. A 19. században az éhínség elől menekülő ír bevándorlók által Amerikában meghonosított ünnep nem igazán terjedt el Magyarországon, bár az október utolsó hétvégéjén tartott halloween bulik már nálunk is divatba jöttek. A régi kelta naptár szerinti újév előestéjén (október 31.) a hagyomány szerint hangos mulatsággal, sötétséggel, ijesztő figurákkal űzték el a rosszat és a testet kereső szellemeket.





Ha a zombik, szellemek, csontvázak, fekete macskák, szörnyek és boszorkányok világa különösebben nem hoz bennünket lázba, koncentráljunk inkább az ijesztő ünnep kulináris, sokkal kellemesebb hozományára: a sütőtökre.

A Dél- és Közép-Amerikában őshonos zöldség igazi vitaminbomba – nagyon egészséges, nem véletlenül kapják már a kisgyerekek is. Mint minden narancssárga színű zöldség, a sütőtök is igen gazdag karotinoidokban, valamint C- és B-vitamin-tartalma is jelentős. Több fajtája kapható, a legbiztosabb a hosszúkás alakú sonkatök, ez szinte mindig finom, édes lesz.





Szerkesztői ajánlat

Lehet, hogy első hallásra perverznek tűnik, de a sütőben sült hagyományos sütőtök mennyei, eddig nem tapasztalt élményt tud nyújtani egy kis hideg tejföllel. Amilyen bizarrul hangzik, annyira finom!






Már önmagában a sima (ó, kemencében) sült, édes tök is igazi mennyei csodafalat (pláne ha a széle csak épp egy icipicit feketére karamellizálódott…), de ezen túl a sütőtök igazán változatosan és kreatívan készíthető. Kezdve a hagyományos és ma már szinte minden, magára egy kicsit is adó étterem étlapján szereplő sütőtökkrémlevessel, a különböző fűszerezésű sült köreteken át a számunkra egzotikusnak hangzó indiai vagy thai kókusztejes sütőtökcurrykig, nem beszélve a furán hangzó sütőtökös pitéről, amely az amerikaiak egyik leghagyományosabb süteménye. Pürésítsünk egy puhára sütött tököt egy kis vajjal, szerecsendióval és csipet fahéjjal, és kínáljuk sült csirke mell頖 fogadjunk, hogy senki nem fogja hiányolni a krumplipürét…





Sültsütőtök-krémleves

Hozzávalók (4-6 személyre)






• 1 kg sütőtök
• 1 nagy krumpli
• 1 közepes alma
• 1 közepes hagyma
• 2-3 ek. méz
• 1/2 narancs leve
• 1,2 l húsleves
• só, bors, szerecsendió
• friss kakukkfű (ha van)
• 1 dl tejszín
• 5 dkg vaj


Elkészítés:


190 °C-on 45-50 perc alatt puhára sütjük a sütőtököt. (Óriási a különbség, hogy sült vagy főtt állapotban használjuk a tököt, főzve ugyan sokkal gyorsabban készen van, viszont a sütés által sokkal koncentráltabb, intenzívebb, édesebb lesz az íze.) Vajon puhára pároljuk a felaprított hagymát a kakukkfűvel, amikor már megpuhult és átlátszó, ráteszünk 2-3 ek. mézet és kicsit karamellizáljuk. Felöntjük 1,2 l húslevessel (készülhet kockából is), a meghámozott, kockára vágott krumplit és almát, és közepes lángon puhára főzzük. Amikor már puha a krumpli, a levesbe tesszük a sült tök kikapart húsát. Botmixerrel krémesre pürésítjük, majd ízesítjük a narancslével, sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval, végül kb. 1 dl tejszínnel.




Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top