Mézeskalács

nlc | 2006. December 12.
Igazi téli sütemény a mézeskalács. De ha nem csak desszertként szeretnéd alkalmazni, elkészítheted belõle a Juliskát felfalni kívánó boszorkány házát, vagy akár a karácsonyfadíszeket is.

A puha mézeskalács





• 15 dkg porcukor
• 3 tojás
• féltojásnyi (3 dkg) margarin
• őrölt fahéj és szegfűszeg
• reszelt citromhéj
• 20 dkg felmelegített és kihűlt méz
• 30 dkg liszt
• 1 kávéskanál szódabikarbóna
• 2 evőkanál rum
• 1-2 evőkanál tej
• dió vagy mandula

Jól kikeverjük a porcukrot, a tojássárgáját, a margarint, ízlés szerinti őrölt fahéjat és szegfűszeget, reszelt citromhéjat. A felmelegített és kihűlt mézet adjuk hozzá, majd a lisztben elkevert szódabikarbónát, rumot, tejet és végül a három tojás kemény habját. Öntsük jól kikent-lisztezett tepsibe (kb. 15×35 cm méretű, peremes), tetejére szórjunk gorombára vágott diót vagy hámozott mandulát, és előmelegített sütőben süssük aranybarnára.

(Olvasói recept Verától)



A mézeskalács házikó receptje

Hozzávalók 






Kattints a képre!

• 1 kg liszt
• fél kg porcukor
• 1 kávéskanál szódabikarbóna (a lisztbe keverve)
• 6 egész tojás
• 20 dkg méz
• 1 citrom reszelt héja
• 1 kávéskanál őrölt fahéj
• 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
• cukor a karamellkészítéshez (karamellel ragasztjuk össze a házat)

A díszítéshez hámozott mandulát, tökmagot és tésztából formázott darabokat használtunk.


Elkészítése 





A tésztát este összegyúrjuk, hűtőszekrénybe tesszük, hogy ne ragadjon. Másnap kinyújtjuk félujjnyi vastagra. A házikó részeit papíron megrajzoljuk, kivágjuk, és a tésztára helyezzük, majd késsel körbevágjuk a formákat. A ház alapja kb. 12×20 cm legyen, ehhez arányítsuk a többi elemet. (Nagyobb darabokkal nehezebb bánni.) Kivajazott tepsibe tesszük, és a díszítéseket most helyezzük rá: a tésztából nudlikat sodrunk, és abból hajlítunk íves formákat. Az ablakot is így formázzuk. A háztetőt félbevágott mandulákkal szorosan végigrakjuk. A mandulából késsel vékonyabb szeletet is tudunk vágni, ezekkel és tökmagokkal díszítjük a házikó elejét. Végül egy egész tojást felverünk, és bekenjük a ház elemeit.





Előmelegített sütőbe rakjuk, de résen kell lenni, mert gyorsan megég. Utána óvatosan átrakjuk egy deszkára, hogy hűljön. A cukrot lábasban lassú tűzön felolvasztjuk, karamellt készítünk, egy kevés vizet adunk hozzá, hogy le ne égjen. Ez lesz a „ragasztó”. Gyorsan dolgozzunk vele, mert hamar megdermed, és legyünk óvatosak, mert a lecsöppenő forró karamell nagyon tud égetni! Hosszú nyelű kanállal kenjük be az összeragasztandó éleket.

A ragasztás sorrendje 





Először az alaphoz ragasztjuk a két oldalt és a két homlokzatot, ezután illesztjük rá a két tetőoldalt, végül a gerincen végigfutó mandulasort és a kis háromszög alakú homlokzati díszt. Ha melléfolyik a karamell, az sem baj, így is jó a házikó.

Tipp: Ha az ablakokat kivágjuk, és a hátsó homlokzatot kihagyjuk, kis mécsest rejthetünk a házba.
Exit mobile version