Gasztro

Spanyol kóstoló: a tapas

A Spanyolországban és az odalátogatók körében rendkívül kedvelt tapasok gasztronómiai meghatározása roppant egyszerű: bármi, amit kis adagokra lehet osztani. Ja! És persze ehető...

A szó – tapas – a spanyol tapa (fedő) szóból ered. Arra a tányérkára utal, amellyel a borospoharat fedték le régen, nehogy por hulljon rá, vagy bogarak másszanak bele. Az ital mellé felszolgált étkeket aztán ezekre a tányérkákra tették a sietős pincérek.

A tapas lehet hideg vagy meleg, használható hozzá sonka, szalámi, rák, lazac, zöldségek, sajtok és mindenféle hús. Mindenből egy kicsi.

Tamás a csirkenyársakhoz édes-savanyú mártást kínál, tehát a tapas lehet mártogatós is. A cukkinit pedig nagyobb darabokra vágta, és csilipaprikával tette csípőssé.

A bagettre sok mindent lehet tenni, camembert sajtot is, eperlekvárt is. De hogy egyszerre a kettőt?! És akkor még diót is?! Van, hogy az ember csupán udvariasságból kóstol meg valamit. A camembert sajtos-diós-epres bagettel én így voltam. Elvettem a legkisebb darabot, és… Hú, nagyon jó volt! Csak ajánlani tudom! Ja! És szerintem szeszes italok nélkül is el lehet az ember némi tapas kóstolásával.

 

Csípős csirkenyárs, szilvacsatnival


Hozzávalók: 40 dkg csirkemell, őrölt koriander, római kömény, fél dl olívaolaj; a csatnihoz: 1 kisebb fej mogyoró- (salott) vagy csemege hagyma, 10 dkg szilvalekvár, fél cs. friss koriander, durvára tört mustármag, fél dl olívaolaj, só.

A csirkemellet csíkokra vágjuk. A római köményből, az őrölt korianderből és az olajból pácot keverünk, és beleforgatjuk a csirkemellet. 1 órát állni hagyjuk, majd lecsepegtetjük, és hullámokat képezve rövid fapálcikára húzzuk. A hagymát egészen finomra vágjuk, és a mustármaggal együtt, az olajon lassan megpirítjuk. Rátesszük a szilvalekvárt, és összefőzzük. Lehúzzuk a tűzről, és ha kihűlt, belekeverjük az apróra vágott friss koriandert. A csirkemellnyársakat serpenyőben vagy grillsütőn megsütjük, és a szilvacsatniba mártogatva fogyasztjuk.


További két Tamás-féle Tapas receptet (
Camembert sajtos-diós-epres bagett
illetve Csípős sült cukkini) találsz a Nők Lapja június 4-én megjelenő, 23. számában!

 


Még több az e heti Nők Lapjából:

Fürdőruhák a plázsra »
D. Tóth Kriszta: Három csuda nap »
Szicíliától Szentendréig Novodomszky Évával »
Fejős Éva első regényéről »
A női láb kultúrtörténete »
Hogyan lehet elkerülni a műhibapereket? »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top