Gasztro

Boldog szülinapot! – Tamással sülve-főve

A nyári szülinapok ugyan nem enyhítik az előző tanév fáradalmait, viszont felhőtlen szórakozást ígérnek. Mármint, ha tényleg nincsenek felhők az égen. Akkor ugyanis a szülők megrendezhetik az ünnepséget a kertben, és már csak azt kell a meghívókra írniuk: az ünneplő ruháját eszébe se jusson bárkinek magával hoznia!

Kezdő szülők szokták elkövetni azt a hibát, hogy mindenféle földi jóval megrakják az asztalt a zsúr előtt, utána pedig hüledezve látják, hogy a srácok alig ettek valamit. Tamás, aki kisebb és nagyobb gyermekek tekintetében is rutinos apának számít, jól tudja, hogy leginkább olyasmivel kell készülni, amit a gyerekek képesek egy falásra bekapni, így nyugodtan rohangálhatnak, nem kell egy egész szendvics elfogyasztására elegendő ideig a tányér, illetve az asztal közelében rostokolniuk.

A sajttal töltött csibefasírt éppen ilyen. Egy falás az egész, ráadásul nagyon finom. Bármilyen fasírtféle megteszi, a lényeg, hogy minél kisebb legyen! A közepébe rejtett kis sajtkocka különösen jópofa dolog.

A fogpiszkáló már tud veszélyes eszköz lenni, de hát nem kétéveseket kell felfegyverezni vele, hanem nagyobbakat, és talán inkább lányokat… E fogás nagy előnye, hogy egészséges, könnyű, nem is túl drága, mégis látványos és sikeres.

 

A fagyival minden szülő biztosra mehet, nem született olyan kiskorú, aki ne fogadná örömmel, adott esetben még a tortát is helyettesíteni lehet vele. Piskótával és piros gyümölcsből készített öntettel egészen elegáns desszertté emeljük a jeges falatokat, aminek kedvéért talán még néhány másodpercnyi ücsörgésre is hajlandóak a vendégek.

A kifliből kreált melegszendvics is nagyon ötletes, és mivel nem vékony kiflikarikákkal kell dolgoznunk, kicsit könnyebb is a dolgunk, nem kell egy egész napot az előkészítéssel töltenünk. Ez az utolsó fogás amúgy a családi vacsorák egyik eleme is lehet. Igaz, a többi is!

Hát akkor: kezdődjék a kerti buli!

Fagyi babapiskótával és szederöntettel

Hozzávalók: 1 kg szeder (vagy egyéb bogyós gyümölcs), 30 dkg kristálycukor, 1 cs. vaníliás cukor, 2 ek. keményítő, 1 citrom, fagylalt (vanília, piros gyümölcs vagy citrom), babapiskóta.

A szedret a vaníliás és a kristálycukorral, valamint fél liter vízzel feltesszük főni. Ízesítjük a citrom levével, és fél óra lassú főzés után, besűrítjük a hideg vízben elkevert keményítővel. Ezután az egészet szitán átpasszírozzuk, és kihűtjük. A fagylaltot babapiskótával és a hideg gyümölcsöntettel kínáljuk.

 

 

Még több az e heti Nők Lapjából:

Hab a tortán: Tényleg főznek a címlaplányok! »
Az 50 legjobb dolog az életben – 1. rész »
D. Tóth Kriszta: Búcsú a pelustól »
Áruházi manipulátorok »
Cselédsors 2008 »
Feke Pál, aki egyszer lépcső, máskor főszereplő »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top