Tökéletes és egyszerű aprósütemények az ünnepekre – praktikus tippekkel

nlc | 2008. December 23.
Az ünnepek tájékán mindig kerül az asztalra jó pár apró, illatos majszolnivaló. Ha megfogadjuk az alábbi tanácsokat, akkor az eredmény omlós aprósütemény és messze földön híres, ropogós teasütemény lesz.

Keverés

A legjobb eredményt akkor érjük el, ha minden alapanyag szoba-hőmérsékletű. Minden más esetben a recept jelzi ezt. Ne keverjük túl a vajat és a cukrot, mert ha a keverék nagyon lágy lesz, akkor a sütemény túlzottan szétterül sütés közben.

A sütőlap elhelyezése

Kettő vagy több sütőlapnyi aprósüteményt is készíthetünk egyszerre a sütőben, de figyeljünk arra, hogy a sütőlap ne érintkezzen a sütő oldalával vagy ajtajával. Hagyjunk legalább körben 2 cm távolságot a sütő falától, hogy a forró levegő áramolni tudjon. A sütési idő alatt a sütőlapokat az egyes szinteken váltogassuk – ez biztosítja, hogy minden lap egyenletesen süljön át. Légkeveréses sütőnél nem szükséges a sütőlapok cseréje.

Sütőlapok

Használjunk alumínium sütőlapot, amelynek egyáltalán nincs széle, vagy csak nagyon alacsony széle van – így a forró levegő az aprósütemények oldalát is éri.

Elkészült-e már az aprósütemény?

A megadott sütési idő egy viszonylagos értékre utal, amely nagyban függ
a sütő fajtájától, életkorától és minőségétől is.
Az aprósütemény a sütőlapon még puha, és akkor szilárdul csak meg, amikor teljesen kihűlt. A teszteléshez egy ujjal próbáljuk meg odébb tolni a sütőlapon, és ha törés, repedés nélkül odébb mozdul, akkor az aprósüteményünk kész van, megsült.

Az aprósütemény tárolása és mélyhűtése

Az aprósüteményt teljesen hűtsük ki, mielőtt tárolásra kerülne sor. Az édes finomságokat egy nagyobb, légmentesen záródó dobozban tárolhatjuk. A krémmel vagy dzsemmel készült aprósüteményt a legjobb, ha csak a tálalás előtt töltjük meg, ragasztjuk össze.
A nyers, még sületlen tésztát úgy fagyaszthatjuk le, hogy egy sütőpapírral kibélelt sütőlapra halmokat adagolunk, majd betesszük a hűtőbe, amíg megszilárdul. Ezután helyezzük egy légmentesen záródó dobozba úgy, hogy minden sort sütőpapírral választunk el. A már kész aprósüteményt is lefagyaszthatjuk, krém és töltelék nélkül.
Fontos, hogy mindig hagyjuk kihűlni a lefagyasztás előtt, és minden sort válasszunk el sütőpapírral.

Hasznos információk:

Csészében, kanálban megadott mértékegységek pontosítása:

• negyed teáskanál: 1,25 ml
• fél teáskanál: 2,5 ml
• egy teáskanál: 5 ml
• egyharmad csésze: 80 ml
• fél csésze: 120-125 ml
• háromnegyed csésze: 180 ml
• egy csésze: 250 ml
• egy evőkanál: 20 ml

Alapvető élelmiszerek, gyakran és szívesen használt fűszerek súlya:

1 csészényi:

  • kristálycukor: kb. 17 dkg
  • cukormáz: kb. 13 dkg
  • liszt: kb. 12 dkg
  • búzadara: kb. 15 dkg
  • csokoládéreszelék: kb.17 dkg
  • méz: kb. 30 dkg
  • édes szirup: kb. 30 dkg

Egy csapott evőkanál:

  • kristálycukor: kb. 1,5 dkg
  • porcukor: kb. 1,5 dkg
  • só: kb. 2 dkg
  • liszt: kb. 1,5 dkg
  • zsemlemorzsa: kb. 1 dkg
  • búzadara: kb. 1,5 dkg
  • vaj: kb. 2 dkg

1 púpozott evőkanál:

  • kristálycukor: kb. 2 dkg
  • porcukor: kb. 2 dkg
  • só: kb. 2,5 dkg
  • liszt: kb. 2 dkg
  • méz: kb. 3,5 dkg

1 kiskanálnyi:

  • szezámmag: kb. 2,5 g

♦ őrölt gyömbér: kb. 2 g

Továbbá:

  • 1 tojás: kb. 5-6 dkg
  • 1 tojássárgája: kb. 1,5-2 dkg
  • 1 tojásfehérje: kb. 3-3,5 dkg

A sütő fokozatainak beállítása:

  • Nagyon alacsony: 120 °C. Fokozat gázsütőnél: 1/2.
  • Alacsony: 150 °C. Fokozat gázsütőnél: 1-2.
  • Mérsékelten meleg: 160 °C. Fokozat gázsütőnél: 3.
  • Mérsékelten meleg: 180 °C. Fokozat gázsütőnél: 4-5.
  • Mérsékelten forró: 200 °C. Fokozat gázsütőnél: 6.
  • Forró: 220 °C. Fokozat gázsütőnél: 7-8.
  • Nagyon forró: 240 °C. Fokozat gázsütőnél: 9.

Ízvarázs füzetek: Aprósütemények

Kényeztessük magunkat egy kis édes finomsággal! Ebben a receptgyűjteményben sokféle ízletes vendégváró aprósüteményt találhatunk a ropogós pisztáciás teasüteménytől a csábító csokoládés brownie-ig. Ezeknek a süteményeknek külön előnyük, hogy sokáig elállnak, így már jó előre felkészülhetünk a vendégek fogadására. Ezek a válogatott receptek csak szűk keresztmetszetét adják a lehetőségeknek, bemutatva a hagyományos, egyszerűbb süteményektől egészen az egzotikusig, ám mindegyikben van valami közös: hihetetlenül finomak!
Aréna 2000

Exit mobile version