Gasztro

3 igazán egyszerű tavaszi egytálétel

Végre színesedik a piac, indul a grillszezon, kezdődik a tavasz. Íme néhány olyan étel, amely már magában hordozza a napsütést, a faszén barátságos illatát, és könnyen elkészíthető.

Ahogy jön a jó idő, úgy kezdek el gyakrabban kilátogatni a piacra. Alaposan végignézem a kínálatot, eljátszom a gondolattal, hogy miből mit is csinálnék, aztán racionális döntések alapján megpróbálom beszerezni azt, amire tényleg szükségem van.

 

Olasz rizssaláta


Egyszerű tavaszi egytálételekA rizssalátában az a legjobb, hogy szinte bármit bele lehet tenni. Ha megvan a balzsamecet-olíva-rizs alap, akkor onnantól kezdve szabad a pálya.

  • 1 nagy bögre rizs
  • ½ kg borsó (friss vagy mirelit)
  • 20 szem olívabogyó
  • 2-3 ek. olívaolaj
  • 2 ek. balzsamecet
  • 40 dkg vegyesgomba-konzerv
  • 1 bő tk. oregánó
  • 2-3 csirkecomb

A csirkecombokat kifilézem, kockákra vágom, sóval kicsit bedörzsölöm, majd serpenyőben, egy kevés olajon megsütöm. A rizst olajon kifehérítem, picit sózom, kétszeres mennyiségű vízben megpárolom. A borsót enyhén sós, picit cukros vízben megfőzöm.

Amikor kész a rizs, egy nagy tálba teszem, és hagyom hűlni. A megfőtt zöldséget leszűröm, a rizshez adom. Ha kész, akkor összekeverem a rizzsel, hozzáadom a gombát, a karikákra vágott olívabogyót (lehet kapni szeletelt olívát is!), fűszerezem, ráöntöm az ecetet, az olajat, alaposan elkeverem, és hagyom egy kicsit állni, hogy összeérjenek az ízek. Végezetül hozzáadom a pirított csirkedarabokat.

Magában vagy köretként grillhúsokhoz, sült csirkéhez tökéletes.

 

Töltött karalábé


Egyszerű tavaszi egytálételekSzezonja van, szép, bő maroknyi karalábékat lehet kapni a piacon. Olyan szépek, hogy az embernek nincs szíve főzeléknek felszecskázni.

  • 4 méretes karalábé
  • 1 csirke filézett melle
  • bors
  • 1 csokor petrezselyem
  • 3 ek. tejföl
  • 3 dkg vaj
  • ½ bögre rizs

Egy kis olajon kifehérítem a rizst, sózom, majd 2 bögrényi vízzel felöntöm, és takarékon, fedő alatt megpárolom.

Amíg a rizs párolódik, addig a karalábékat megpucolom, és a kevésbé zsenge végét levágom. Karalábékanállal kikaparom a belsejét, úgy, hogy nagyjából egyenletes vastagságú maradjon a zöldségkelyhem fala. A belsejéből előkerülő forgácsokat egy lábosba teszem, kis vajat adok hozzá, minimális mennyiségű vizet öntök alá, és fedő alatt megpárolom.

A karalábékelyheket lobogó sós vízben egy picit előfőzöm, úgy 4-5 percig. Majd alaposan lecsöpögtetem, és sütőpapíros tepsibe teszem.

A csirkemellet vékony szeletekre vágom, majd sózom és borsozom.

A kész rizsből a karalábékba kanalazok egy keveset, erre ráteszem a húst, majd egy újabb réteg rizs következik, erre teszek egy újabb szeletnyi húst, majd végezetül megint jöhet a rizs.

Ezután a tepsit fóliával lefedem, és 190 fokos sütőbe tolom. 30-35 percig hagyom sülni.

Amíg sül, addig a karalábéból kikanalazott forgácsokat egy botturmix segítségével krémessé simítom, kis tejfölt keverek bele, picit sózom, és friss petrezselyemmel koronázom.

A kész karalábékat ezzel a szósszal leöntve tálalom.

 

Póréhagymás-sonkás galuska


Egyszerű tavaszi egytálételekHa „véletlenül” maradt még a húsvéti sonkából, vagy szeretnénk felturbózni a tavasz egyik kedvenc egytálételét, akkor érdemes kipróbálni ezt a verziót.

  • 7 tojás
  • 50 dkg liszt
  • 2 bögre víz
  • 30 dkg füstölt, főtt sonka vagy tarja
  • 5 dkg vaj
  • 1 szép szál póréhagyma
  • egy darabka pecorino sajt

A vajat egy nagy és mély serpenyő aljába teszem, és a karikára vágott póréhagymát megfonnyasztom rajta, majd az edényemet lehúzom a tűzről. A sonkát kockacukornyi darabokra metélem, és a hagymára teszem.

Egy tálba három tojást ütök, alaposan felhabosítom, egy kis sót adok hozzá, majd a lisztet és a vizet. Ha minden rendben, akkor kellő sűrűségű nokedlitésztát kapok a végén.

Vizet forralok, sót hintek bele. Nokedliszaggatón keresztül apránként a forrongó vízbe eresztem a tésztám. Várok, amíg feljön, leszűröm, és a sonkás póréhagymára teszem. Kicsit átkeverem, majd újabb adag tésztát készítek. Mikor elfogy a tészta, akkor újra tűzre teszem a tálat, a tésztára ráütöm a maradék tojásokat, az egészet alaposan átforgatom, és még egy-két percig főzöm.

Tálaláskor egy kevés pecorino sajttal megszórom. Fejes saláta javasolt mellé.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top