Gasztro

Lajos Mari: Hortobágyi húsos palacsinta

Az igazi nagy klasszikus lehet a vasárnapi ebéd csúcspontja, de családi ünnepekkor is igazán jó szolgálatot tehet. Vigyázat, nagyon laktató!

Hozzávalók:

  • 400 g borjú-/sovány sertéshús vagy csirkemellfilé
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 1 nagy fej hagyma
  • 50 g füstölt szalonna
  • 1 kk. enyhén csípős pirospaprika
  • 3+1 dl tejföl
  • 1-2 szál petrezselyem
  • A palacsintához:
  • 150 g finomliszt
  • 1-1 csipet só és bors
  • 2 dl tej
  • 2 tojás
  • 1 dl buborékos ásványvíz
  • 2 ek. olaj

Lajos Mari: Hortobágyi húsos palacsintaA töltelékhez a húst leöblítjük, felkockázzuk. A zöldpaprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk, a paradicsomot meghámozzuk, majd elnegyedeljük. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. A füstölt szalonnát apróra felkockázzuk, megpirítjuk, zsírjában megfonnyasztjuk a hagymát, rádobjuk a húst, erős tűzön kissé megpirítjuk. Lehúzzuk az edényt a tűzről, megszórjuk a húst a pirospaprikával, hozzáadjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot. Ízlés szerint sózzuk, összekeverjük, visszatesszük tűzre, és fedő alatt, a saját levében puhára pároljuk (25-30 perc), azaz pörköltet készítünk.

Közben a palacsintához a felsorolt hozzávalókból az alapreceptnél írt módon palacsintatésztát keverünk, és 8 palacsintát sütünk belőle. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

Kiszedjük a húst a levéből, apróra összevágjuk, vagy megdaráljuk. Levében simára keverünk 3 dl tejfölt, összeforraljuk, és annyit adunk belőle a húshoz, hogy jól kenhető tölteléket-masszát kapjunk.

Megkenjük vele a palacsintákat, két szélüket felhajtjuk a töltelékre, batyuszerűen összetekerjük, és tűzálló tálba rakjuk. Megöntözzük a maradék tejfölös-paprikás mártással (ha túl híg, 1-2 kk. liszttel/rizsliszttel összeforralva besűrítjük), és a sütőben átforrósítjuk (10 perc). Tetejüket meglocsoljuk a maradék tejföllel, és petrezselyemmel díszítve tálaljuk.

 

Elkészítési idő: 1 óra
1 adag: 224 kcal/937 kJ

Lajos Mari: Palacsinta alaprecept„Nem ismerek olyan embert, aki ne szeretné a palacsintát. Ki édes, ki sós töltelékkel, összehajtva, feltekerve, batyunak formázva, rakottasként, metéltre vágva, vagy tortaszerűen egymásra csúsztatva – falatka, előétel, levesbetét, köret, egytálétel, desszert vagy fenséges torta formájában. A variációk száma szinte végtelen, mindenkit arra buzdítanék, hogy kísérletezzen, alkosson új változatokat, saját specialitásokat” (Lajos Mari).
A könyvet meg is rendelheted a Polc.hu-n! Katt ide!»

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top