Gasztro

Túrós-spenótos lepény

A túró nem csak csuszába vagy gombócba való. Remekül megállja a helyét tésztával társítva, szárnyashússal rétegezve, vagy töltelékként, de még levesbetétként is!


Hozzávalók a tésztához:

20 dkg liszt
10 dkg vaj
s
ó, bors egy csipetnyi
4-5 evőkanál hideg víz

A spenótos-túrós töltelékhez:

1 kis fej vöröshagyma
250 g mirelit spenót
150 g túró
2 tojás
só, bors, szerecsendió
1 dl főzőtejszín
10 dkg pizza-mozzarellasajt, lereszelve

A mirelit spenótot olvaszd fel.

A liszthez add hozzá a nagyobb darabokra tördelt kemény vajat, és kézzel gyúrd össze morzsás állagúra. Fűszerezd csipetnyi sóval, borssal. Egy-két evőkanál hideg víz hozzáadásával gyúrd össze nagyobb gombóccá, majd nyújtsd ki kerek lepénnyé, hogy a tálkát kibélelhesd vele.

Egy kerek formájú jénai tál alját és oldalát kend ki vajjal és liszttel, és béleld ki a tésztával úgy, hogy pereme is legyen. Villával szurkáld meg néhány helyen, és meleg sütőbe téve süsd elő 10 percig.

Ezalatt egy serpenyőben, kevés olajon párold meg az apróra vágott vöröshagymát és add hozzá a felengedett spenótot. Fűszerezd sóval, borssal, szerecsendióval. Párold néhány percig, majd tedd félre a tűzről. Amikor kihűl, keverd hozzá a túrót, add hozzá a tojásokat és egy kevés főzőtejszínt. Ha szükséges, ízesítsd ismét sóval, borssal, szerecsendióval. Szórd meg a reszelt sajt felével. Keverd át, és öntsd ezt a spenótos-túrós masszát az elősütött tésztára.

Előmelegített sütőben süsd 30 percig. Ekkor szórd meg a maradék reszelt sajttal, és tedd vissza még addig sülni, amíg a sajt a tetején egy kissé rápirul.

Önállóan és köretnek egyaránt finom, melegen vagy hidegen tálalva.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top