Ezeknek az ételek mindegyikének fontos hozzávalója a bacon, hiszen nagyon finom ízt ad mindennek, az egyszerű csirkemelltől kezdve a héjában sült krumplin át egészen fasírtig.De látványnak sem utolsó ahogyan megpirul a szalonna…
Héjában sült burgonya cheddar sajttal és baconnel |
Hozzávalók 2 személyre:
* 4 nagy vagy 8 kisebb megmosott burgonya
* 4 evőkanál olívaolaj
* 1 nagy fej hagyma
* 20 dkg cheddar sajt
* 4 csík Ringa Füstölt-főtt Bacon
* tejföl
* néhány szál snidling
* só
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 200 C fokra. Villával megszurkáljuk az alaposan megmosott burgonyákat, és addig sütjük őket, míg megpuhulnak (kb. 45 perc). Kivesszük a sütőből, majd hosszában elfelezzük a burgonyákat, és kikaparjuk a belsejüket úgy, hogy közepesen mély üreg keletkezzen. Az üregbe teszünk egy kis olívaolajat, megsózzuk, majd pár percre visszatesszük a sütőbe. Összekeverjük a reszelt sajtot a felaprított hagymával és az előzőleg megpirított, majd felkockázott baconszalonnával, és annyi időre tesszük be a sütőbe, amíg a sajt ráolvad. Tejföllel és snidlinggel tálaljuk.
Tipp:
Előételnek, vendégváró „falatnak”, nagyobb mennyiségben pedig főételnek is kiváló.
Fasírt szalonnába tekerve |
Hozzávalók:
* 50 dkg darált marhahús
* 10 dkg trappista sajt reszelve
* 2 közepes hagyma
* fokhagyma
* 2 evőkanál ketchup
* 1 evőkanál Worcestershire szósz
* 1 evőkanál parmezán
* só, bors
* 2 tojás
* 8 szelet Ringa Sült Bacon
* 1 evőkanál olaj a sütéshez
Elkészítés:
A húst elkeverjük a felvert tojással, a reszelt trappistával és parmezánnal, hozzáadjuk a ketchupot, a Worstershire szószt, az apróra vágott hagymát és fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Jól összekeverjük, majd nedves kézzel hengert formálunk belőle. A baconszeleteket egymás mellé helyezzük egy sütőpapíron, majd az egyik végükre téve a hengert feltekerjük úgy, hogy a húst teljesen befedjék a szalonnacsíkok. 200 C fokos sütőbe toljuk, és fólia alatt körülbelül 45 percig sütjük. Amikor majdnem kész, levesszük a fóliát, és rápirítjuk a szalonnacsíkokat. Héjában sült burgonyával, salátával vagy rizzsel kínáljuk.
Tipp:
Aki gyorsabban szeretne haladni, a szalonnába tekert hengert kisebb darabokra is vághatja, és az így keletkezett húspogácsák mindkét oldalát serpenyőben néhány perc alatt megsütheti.
Csirketorta sonkával és baconnel |
Hozzávalók:
* 25 dkg Ringa Bacon
* 2 csirkemellfilé
* 15 dkg (gép)sonka
* 20 dkg sajt (lehet trappista, edámi vagy füstölt sajt is)
* liszt
* 2 tojás
Elkészítés:
A megtisztított csirkemellet vékony szeletekre vágjuk, megsózzuk. Egy jénai tálat kibélelünk a baconnel úgy, hogy a tál szélén túllógjanak a szalonnaszeletek, középen pedig találkozzanak.
A csirkehúst lisztbe forgatjuk, aztán a felvert tojásba, majd a reszelt sajtba. Szépen elhelyezzük a húsdarabokat a szalonnán, majd ha kész a réteg, befedjük a sonkával.
Addig rétegezzük így, míg a hozzávalók el nem fogynak, a végén pedig ráhajtjuk a kilógó szalonnaszeleteket. Előmelegített sütőbe toljuk, 40-45 percig sütjük, míg a tetején a szalonna megpirul. (Ha túlzottan pirulna, takarjuk le alufóliával.)
Tipp:
Hidegen és melegen egyaránt finom, kínálhatunk mellé burgonyapürét, zöldköretet vagy akár friss kenyeret és savanyúságot is.