Gasztro

Finomságban az egészség

Nem tévedés azt állítani, hogy a sajt a földkerekség legváltozatosabb tejterméke, mint ahogyan azt sem, hogy a sajtcsaládok legnépesebb "sajtcsodája" a félkemény sajtok.

Egészséges és finomA félkemény sajtcsalád legismertebb tagja kétségkívül a trappista sajt, de ide tartoznak a gouda, az edami, az óvári a light és a tolnai soványsajtok is, ezért igazán széles a kínálat és gazdag az ízvilág, így kihagyhatatlan „kelléke” a változatos étrendnek. Nemcsak finom, hanem sokoldalú is, hiszen széleskörűen felhasználhatjuk „konyhaművészetünkben”.

Nézzük meg, hogy miért is érdemes még fogyasztanunk.

Tudtad?
A félkemény sajtok legnagyobb erénye fehérjetartalmuk. 10 dkg sajt elfogyasztása fedezi a napi fehérjeszükségletünk 40%-át.

És, hogy ez miért jó?
A fehérje építőeleme szervezetünknek, hiszen szükséges a szív, az izomszövetek, valamint egyéb testszövetek felépítéséhez. Hiányában csökken szervezetünk teljesítőképessége, és kihatással van szellemi teljesítményünkre is. Egyes aminosavak támogatják központi idegrendszerünket is, így fontos, hogy szervezetünk fehérjeszükségletét „kiszolgáljuk”.

Egészséges és finomA tejtermékek, de legfőképpen a félkemény sajtok gazdag ásványi anyag tartalmuk felett sem lehet elsiklani szó nélkül.

A csontképződéshez és a fogazat kialakításához szükséges kálicumot, a szívizom-erősítő magnéziumot, a vérnyomás csökkentő hatású káliumot egyaránt megtalálhatjuk benne.

A zsírban oldódó vitaminok, mint a D-vitamin (0,2-1,1 mg /100 g), A-vitamin (0,07-0,036 mg/100 g) is bőségesen megtalálhatók benne, de nyomokban tartalmaz B12- és B2-vitamint is.

 

Egészséges és finom

 

Egészséges és finomA betegségek megelőzésében is érdemi szerepet kapnak, hiszen a szervezetben jelenlévő zsírok számára nélkülözhetetlenek a sajtokban található telítetlen zsírsavak. Ezek közül is kiemelkedik a rákellenes és érelmeszesedést gátló hatásáról ismert konjugált linolsav (CLA).

Számos vizsgálat bizonyította, hogy a félkemény sajt bizonyos összetevői – főleg a kálcium – védő hatásúak a vastagbélrák ellen és megelőzi a veseképződését.

A sajtok fehérjét és a zsírját szervezetünk könnyen lebontja, ezért a fogyasztásuk nagyon egészséges.

A félkemény sajtok felhasználhatóságának tényleg csak a fantáziánk szabhat határt, ezért legyünk kreatívak, és próbáljuk ki mi vajon hányféle ételt tudunk belőle elkészíteni?

Egészséges és finom

További információk!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top