Gasztro

A hosszan friss tej titkai

A nyers tej évszázadokon keresztül nyújtott táplálékot az ember számára. Finom ízének és tápláló hatásának senki nem tudott ellenállni. Felnőttek és gyermekek mindennapi táplálékának kihagyhatatlan összetevője volt.

A hosszan friss tartós tej technológiai titkai...A 20. században a tejipar bevezette a pasztőrözés fogalmát, amely megbízhatóbbá és hosszabb idejűvé tette a népszerű ital felhasználhatóságát.

A pasztőrözött tej minden nélkülözhetetlen tápanyagot, ásványi anyagot, vitamint és immunvédő faktort tartalmaz, amely a szervezet számára nélkülözhetetlen, és megóvja a szervezetet a veszélyes kórokozóktól.

Bár a pasztőrözéssel némileg hosszabbá vált a friss tej felhasználhatósága, azért az igazi áttörést mégis a 21. század legújabb technológiája érte el.

Bevezetésre került ugyanis egy új technológia, amely ESL (Extended Shelf Life) néven lett ismert a világban.

Tudom a legtöbb magyar ember számára ez a kifejezés nem mond túl sokat, de ha már úgy nevezem, hogy hosszan friss tej, akkor egy egészen ismerős képet tudunk alkotni róla.

A hosszan friss tartós tej technológiai titkai...Magyarországon elsőként a Tolnatej Zrt kezdte el a hosszan friss dobozos tej gyártását. A gyártási folyamat során olyan termék kerülhet a vevők asztalára, mely legalább 21 napig eltartható hűtött környezetben.

Fontos szempont, hogy tartósítószert nem tartalmaz a végtermék, speciális technológia, hőkezelés segíti a kedvező tulajdonságok megtartását.

A technológia lényege, hogy speciális pasztörizálással, vagyis steril gőz befecskendezésével érik el a kívánt hatást.

A gyártási folyamat során a tej aszeptikus rendszeren át kerül a kifejezetten erre a célra kifejlesztett Tetra Pak dobozba.

Ennek eredményeként a tej íze nem változik meg, éppen olyan élvezetes marad, mint a friss tejnél, hiszen a rövid ideig tartó magas hő miatt, a tej nem „ég meg”. Ennek köszönhető, hogy a hosszan friss tej íze nem lesz karamellizált ízű, mint az ultrapasztőrözött-homogénezett tejnek. Ez jó hír lehet azok számára is, akik minden nap leszaladnak a boltba friss tejet vásárolni, mert zavarja őket az UHT tej karamellizált íze. Az ESL emblémával ellátott tej ugyanis éppen olyan ellenállhatatlan ízű, mint a friss tej.

A friss tej zamatos ízvilága, így valóban hosszan elérhető. Persze nemcsak a tejnél fontos a friss íz, hanem a kakaónál is.

A Tolnatej ezért ezt a különleges 21. századi technológiát alkalmazza a kakaónál is, hogy a gyermekeink reggelije igazán finom és egészséges legyen.

A hosszan friss tartós tej technológiai titkai...A Tolnatej hosszan friss termékei a nyers tejhez viszonyított (3,8 – 4,0 %) zsírtartalom csökkentés kivételével az eredeti vagy alapanyag-tej valamennyi (mintegy 170 féle) tápanyagát tartalmazzák. Közülük nagyon sok a bioaktív (egészségvédő) komponens. A tej kedvező összetételű és valamennyi tápanyagot (tejcukor, fehérje, zsír, ásványi anyag, vitamin) jól felszívódó és emészthető formában tartalmaz. A tej gazdag B-vitaminban. A B2 vitamin bőrregeneráló és növekedést serkentő; B12 vitamin vérszegénység-ellenes anyag; B6 vitamin és B11 (folsav) vitamin közösen csökkenti a durva érelmeszesítő és rögképző homocisztein (fehérjebontás köztes terméke) keletkezését.

 

A hosszan friss tej titkai

 

Ne feledd, hogy az ESL technológiával készült hosszan friss tejet megvásárolhatod a heti nagybevásárlás alkalmával, és 21 napig hűtve bátran fogyaszthatod. A napi boltba járást el is felejtheted!

Érdemes hát kipróbálni a hosszan friss 1 literes 2,8 % és 1,5 % zsírszázalékos tejet, valamint a fél literes kakaót.

Egészségünkre!

További információk!

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top