Gasztro

Fogyasztó csodafegyver: a tej!

Aki tejet iszik reggelire, napközben rengeteg kalóriát spórolhat meg, és pillanatok alatt leadhatja a felesleget.

Ausztrál tudósok egy kutatásukban a résztvevők (túlsúlyos, de egyébként egészséges férfiak és nők) egyik csoportjával körülbelül fél liternyi, mintegy 250 kalóriát tartalmazó sovány tejet, a másik csoporttal körülbelül ugyanilyen kalóriatartalmú gyümölcslevet itattak reggelire, majd a következő órákban megfigyelték, mennyire érezték eltelve magukat a résztvevők.

A megfigyelések magukért beszélnek: a tejivók sokkal tovább megőrizték a kellemes teltségérzetet, és mérhetően kevesebbet ebédeltek. A kutatók szerint a tej bőséges fehérje- és tejcukor-tartalma, illetve sűrűsége is hozzájárul a tovább tartó teltségérzethez, és szinte bizonyosra veszik, hogy ezzel a fehér ital komolyan fegyver lehet a túlsúly ellenében. Azt is hangsúlyozták, hogy a tejfogyasztás már csak azért is üdvös, mert ez a finomság számos vitamint (például a sok betegség megelőzésében szerepet játszó D-vitamint) és rengeteg kalciumot is tartalmaz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top