Gasztro

Vaj vagy margarin – melyik a jobb?

A margarin növényi zsiradékból készül – de feltétlenül jobbat tesz a szívnek, mint a telített zsírokban gazdag vaj?

A margarin nagy előnye, hogy nincs benne koleszterin, mivel növényi olajból készül. Egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakban is gazdag, amelyek segítenek a „rossz” koleszterin szintjének csökkentésében. A vaj ezzel szemben állati zsiradék, amelyben koleszterin, illetve a koleszterinszintet emelő telített zsírsav is bőven van.

Vaj vagy margarin - melyik a jobb?

Ám nem minden margarin egyforma – egyes fajtáik akár a vajnál is rosszabbak lehetnek. A keményített növényi zsiradék ugyanis káros transzzsírokat is tartalmazhat, minél keményebb, annál többet. Ezek a zsírsavak szintén növelik a koleszterinszintet és a szívbetegségek kockázatát, ráadásul a szívvédő „jó” koleszterin szintjét is csökkentik. Épp ezért érdemes a margarinok közül a lágy, krémes állagúakat választani.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top

Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A hét legizgalmasabb cikkei!
Friss sztárhírek itthonról és külföldről
Tudd meg, mit mond a horoszkópod!
Regisztráció

Elfelejtett jelszavad helyett könnyen tudsz új jelszót megadni, ehhez az alábbi lépéseket kell csak követned:

  1. Add meg az alábbi beviteli mezőben az e-mail címed vagy felhasználóneved
  2. A hozzád tartozó címre kiküldünk egy levelet a jelszócseréhez. Ellenőrizd a SPAM mappádat is, ha nem látod pár percen belül a levelet a beérkezettek között.
  3. A levélben kapott linket 24 órán belül lekattintva eljutsz egy felületre, ahol megadhatod az új jelszavad
  4. Jelentkezz be a friss jelszóval

Fiókod törléséhez add meg a jelszavadat:

Itt tudod a jelszavadat megváltoztatni:

Új jelszó mentése