Gasztro

4 őszi almás csemege uzsonnára

A savanykásan lédús őszi almánál ízletesebb gyümölcs talán nincs is a világon. Megérdemli, hogy hozzá illő, kreatív és ínycsiklandozó sütireceptekkel öregbítsük hírnevét.
Vaníliapudinggal töltött, zselébe mártott alma

Hozzávalók 6 adaghoz:

6 darab egész alma
fél csomag vaníliás pudingpor
2,5 dl tej
2 evőkanál cukor
fél citrom reszelt héja

A sziruphoz:
25 dkg cukor
2,5 dl víz
fél citrom reszelt héja

4 almás édesség uzsonnára

A mázhoz:
1 csomag piros tortazselé
3 dl víz
2 evőkanál cukor
mentalevél a díszítéshez

A cukorból, a vízből és a fél citrom héjából szirupot főzünk egy magas falú lábosban. Az almákat meghámozzuk, a magházat alulról távolítjuk el, hogy a szár megmaradjon. Ezután az almát úgy helyezzük a cukorszirupba, hogy legalább félig ellepje. Lassan rotyogó tűzön forraljuk, hogy megpuhuljon, de ne főjön szét. Amikor szükséges, megfordítjuk. Ha megpuhult, tányérra szedve hagyjuk kihűlni.

A pudingporból, a tejből és a cukorból a szokott módon vaníliapudingot főzünk, majd belekeverjük a megmaradt fél citrom reszelt héját, és félretesszük hűlni.
A mázhoz a tortazselét a vízzel és cukorral simára keverjük, majd felforrásig főzzük. A kihűlt almákat a száruknál fogva megforgatjuk a piros zselében. Dermedés után ezt a műveletet többször megismételhetjük, hogy minél fényesebb réteget kapjunk. Fényezés után alulról megtöltjük az almákat a vaníliapudinggal. Tányérra téve fogyasztható.

Tipp: ha kiadósabb desszertet szeretnénk, tegyük piskótatallérra az almákat.

Elkészítési idő: 70 perc

 Almás-diós piskótatekercs

Hozzávalók 10-12 szelethez:

A tésztához:
5 tojás
8 dkg cukor
10 dkg liszt
1 kávéskanál őrölt fahéj
15 dkg durvára vágott dió

A töltelékhez:
80 dkg szeletelt vagy apróra vágott alma (1-1,20 dkg teljes almából kapunk ennyi szeletelt almát)
csipet fahéj
1 citrom reszelt héja
2 evőkanál keményítő
2 evőkanál baracklekvár
2 evőkanál víz

4 almás édesség uzsonnára

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját 4 dkg cukorral habosra keverjük, a fehérjét a másik 4 dkg cukorral kemény habbá verjük. A sárgáját óvatosan elegyítjük a habbal, és hozzászitáljuk a fahéjjal elkevert lisztet. Az így kapott masszát sütőpapírral fedett tepsibe kenjük, 1 cm vastag, kb. 25×25 cm-es lapot formálunk belőle. Megszórjuk a durvára vágott dióval, és 180 °C-os sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. (Ügyeljünk arra, hogy ne szárítsuk ki, így könnyen fel tudjuk majd tekerni!)
A töltelék elkészítéséhez a baracklekvárt a vízzel felforraljuk, majd beledobjuk az almaszeleteket és a fahéjat. Gyakran kevergetve pépesre pároljuk. A keményítőt kevés vízzel simára keverjük, majd besűrítjük vele a pépesre párolt almát. A végén hozzákeverjük a reszelt citromhéjat is. A langyosra hűlt piskótát konyharuhára tesszük, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt. Egyenletesen elkenjük rajta az almás tölteléket, majd a konyharuha segítségével szorosan feltekerjük. 1-2 órára hűtőbe tesszük dermedni, utána szeletelve tálaljuk.

Tipp:
nagyon finom mellé a vaníliasodó!

Elkészítési idő: 60 perc
Sütés: 20 perc
Hűtés: 2 óra

 Almapudingos zsemle

Hozzávalók 5 adaghoz:

5 darab zsemle (használhatunk kissé megszáradt zsömlét is)
5 dl tej
3-4 evőkanál cukor
1 citrom reszelt héja
4 darab kisebb alma
1 csomag vaníliás pudingpor
zabpehely vagy barna cukor a megszóráshoz

4 almás édesség uzsonnára

A zsemléket lekalapozzuk (kb. a harmadát vágjuk le), a puha belsejét kikaparjuk. A tejet meglangyosítjuk, hozzákeverjük a cukrot és a citromhéjat. Egy ecset segítségével a zsemléket kívül-belül megkenjük ezzel a sziruppal, majd sütőpapírral fedett tepsire tesszük őket. (Ne áztassuk el nagyon, mert könnyen szétesőssé válik a zsemle!) A levágott kalapokat is megkenegetjük, majd zabpehelybe vagy barna cukorba mártjuk és a zsemlék mellé tesszük őket.
Az almákat meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, és kevés vízben megpároljuk. A maradék tejből és a pudingporból a szokott módon pudingot főzünk, majd belekeverjük a megpárolt almát, és ízlés szerint tovább ízesítjük citromhéjjal. A zsemléket megtöltjük az almás pudinggal, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben 8-10 percig sütjük őket. A sütőből kivéve rájuk helyezzük a kalapokat, és langyosan vagy kihűlve fogyasztjuk.

Elkészítési idő: 60 perc

 Almás-mákos pite

Hozzávalók 8-10 szelethez:

A tésztához:
40 dkg darált mák
10 dkg liszt
15 gramm sütőpor
2 csomag vaníliás cukor
1 dl víz
1,2 dl olaj
5 darab alma
5 dkg mazsola
1 citrom reszelt héja
4 tojás
15 dkg cukor
10 dkg baracklekvár

4 almás édesség uzsonnára

Egy 20 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk-kilisztezünk. A darált mákot, a lisztet, a sütőport és a vaníliás cukrot szárazon elkeverjük. Lereszelünk két meghámozott almát, és elkeverjük a vízzel, az olajjal, a mazsolával, a citrom reszelt héjával és a négy tojássárgájával. A négy tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. A megmaradt almát meghámozzuk, és cikkekre vágjuk.
A tojásfehérjehabot elkeverjük a mazsolás-almás résszel, hozzáadjuk a mákos-lisztes részt is, majd az előkészített formába töltjük. Belenyomkodjuk a cikkekre vágott almát, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Akkor 160 °C fokra mérsékeljük a hőmérsékletet, és további 20-25 percig sütjük. Akkor jó, ha nyomásra kissé rugalmas. A baracklekvárt felforrósítjuk, és ecsettel vagy kanállal rákenjük a tortára.
 
Elkészítési idő: 30 perc
Sütés: 35 perc

Cikkünk a Nők Lapja Konyha szeptemberi számából közölt részletet.
Itt tudsz előfizetni a magazinra »

4 őszi almás csemege uzsonnára3 szilvás nyalánkság őszi délutánokra

Legyen besztercei vagy ringló, mézédesen plöttyedt vagy feszesen savanykás, a fahéjjal életre szóló házasságot kötő hamvas kék szilva az őszi sütögetés origója. Egészben, szétsütve vagy épp lekvárként.

Katt ide a receptekért! »

Szilvaszezon: 3 kipróbált sütirecept »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top