Gasztro

6 +1 különleges bécsi étterem

Nincs bécsi étterem Wiener Schnitzel nélkül, de a jó étlap ma már kevés a sikerhez. Étterem a Duna-csatornán, egy üvegtéglában és a divatzónában, avagy ízkalandok az osztrák fővárosban.
Üvegházból étterem: Palmenhaus

 

6 különleges bécsi étterem

Operába járnak a méhek Bécsben » 

A Hofburg kertjében 1822-ben egy 128 méter hosszú üvegház épült. Később, 1901-ben Friedrich Ohman kapott megbízást arra, hogy a régi üvegház helyére szecessziós pálmaházat építsen. A pálmaház ma is ott áll a Hofburg kertjében, és nemcsak turistacsalogató látványosság, hanem funkcióval bír. Egyik felében Pillangóház (Schmetterling Haus) működik, a másikban pedig a Palmenhaus nevű étterem.

6 különleges bécsi étteremA 15 méter magas, télikert-stílusú vendéglő egyike Bécs legfelkapottabb éttermeinek, ahol a leghidegebb téli hónapokban is virágzik a bougainvillea. Az étterem ötvözi a koktélbárok hangulatát a szeparált bokszok intimitásával, mégis szellős, levegős. A hatalmas belmagasság miatt óriási a tér, még a nagyra nőtt egzotikus növények sem keltik a zsúfoltság érzetét. A szecessziós „vázon” belül modern stílusú a berendezés: a pálmaház tetejéről ipari lámpák lógnak, ezek szolgáltatják a fényt.

A Palmenhaus étlapja ugyanolyan izgalmas, mint maga az épület, ráadásul a konyha nyitott, bárki benézhet. Nyáron kiülhetünk a teraszra és onnan nézelődhetünk a Burggartenben.

Cím: Palmenhaus – 1. kerület, Burggarten
www.palmenhaus.at »

 Minimalizmus a Dunán: Holy Moly

A szürreálisan modern étteremben a minimalizmus már-már nihilbe hajlik, miközben a legváratlanabb helyeken bukkannak fel művészi graffitik. A hely nappal étteremként funkcionál, éjjel zenés-táncos szórakozóhely, a berendezés ennek megfelelően inkább ipari jellegű.
Az étlap azonban lenyűgöző, a konyha sok csillagot érdemel. Christian Petz, a négycsillagos Palais Coburg korábbi konyhafőnöke vette át a kormányrudat a Duna-csatornán álló hajó, a Badeschiff konyhájában.

6 különleges bécsi étterem

Nemcsak a hajót renoválták, hanem az egész éttermet átalakították és „Holy Moly” névre keresztelték. A hely minden apró részlete azt sugallja, hogy itt minőségi ételeket fogyaszthatunk – elérhető áron. Az adagok szándékosan kicsik, és 3, illetve 5 fogásos menük vannak, amit mindenki a saját kedve szerint válogathat össze az étlapról. A pincérek kedvesek, segítenek eligazodni a különleges ételek között is. A zene néha talán túl hangos és a fejedelmi fogások mellé hiányzik az első osztályú környezet, de ha ez utóbbi a pénztárcakímélő megoldás, könnyedén be lehet vállalni ezt az apró kellemetlenséget.

Cím: Holy Moly – Duna-csatorna, gyalog pár percre a Schwedenplatztól
www.badeschiff.at »

 Hajóra hajaz: Motto am Fluss

Bernd Schlacher igazi kulináris és építészeti újdonságot álmodott meg a Duna-csatornára, a Twin City Liner hajóállomáson, amelyet a dunai sétahajóknak és a Pozsony felé közlekedő katamaránoknak tartanak fenn. A Motto am Fluss, habár nem lehetett a csatornára építeni, mégis hajószerű, és mint egy óceánjáró horgonya kapaszkodik a parthoz, persze látszik rajta, hogy egészen végleges építménynek tervezték.

6 különleges bécsi étterem

Az egész létesítmény leginkább egy szállodai étteremre hasonlít, amelyhez bár és lounge is tartozik, csak éppen itt nincs szálloda. Az étterem Duna felőli része csupa ablak, ami el is várható egy víz mellé épült vendéglőtől. A berendezés pazar: az egyszerű és szép vonalvezetésű bútorok és tányérok remek ellenpontjai a sok csillogó felületnek, az összhatás lenyűgöző. Az étlap izgalmas, de azért találhatunk rajta bécsi klasszikusokat is, többek között Wiener Schnitzelt krumplisalátával.

Cím: Motto am Fluss – Franz Josefs Kai/Vorkai (a Marien- és a Schwedenbrücke hidak között)
www.motto.at »

3 in 1: Schon Schön

A Schon Schön három szükségletet is kielégít: kicsit bizarrul hangzik, de egyszerre étterem, fodrászat és varroda. Ide egyedül sem ciki beülni, a vendégek ugyanis egyetlen közös asztalnál étkezhetnek, amitől az étterem hangulata roppant közvetlen és családias. Az asztal körül nagyjából húszan férnek el, így akkor sincs egyedül senki, ha éppen nincs ebédpartnere. Az étlap rövid, főleg a napi menüből választhatunk, a konyha nyitott. Az étterem berendezése minimalista, és asztaldíszként jól megfér egymás mellett a divatos üvegpohárba ültetett amarillisz és a fonnyadás határán egyensúlyozó retek.

6 különleges bécsi étterem

Azonban az étterembe lépve mégis a hatalmas tükör és a fodrászszék szúr szemet leginkább. Az étteremtől plexifallal elválasztva, azonban az étterem „keretei között” működik a fodrászat, sőt még egy szabóműhely is. Mindhárom területen a vendég szépségéért ténykednek. Az adagok éppen elegendőek, és ha kedvünk úgy tartja, remek frizurával és méretre igazított ruhában távozhatunk az ebéd végén.

Cím: Schon Schön – 7. kerület, Lindengasse 53/Andreasgasse sarok
www.schon-schoen.at »

 Ahol megtűrik a csótányokat: Kunsthallen Café

6 különleges bécsi étteremA Karlsplatzon, a híres üvegkockában kapott helyet a Kunsthallen Café. Pontos címet nehéz hozzárendelni, viszont ha megvan a Karlsplatz, eltéveszthetetlen az épület. Főleg a fiatalok kedvelik, hiszen közel van az egyetem. A berendezés és a hangulat is fiatalos. A plafonon és a falon óriási, festett, lila csótányok másznak a lila filodendronlevelek között. Ebédidőben nagy a zsúfoltság, akinek nem jut hely a menzára hasonlító asztaloknál, a foteleknél, ölben fogyasztja el az ebédet. Jó időben a terasz is benépesül, sokan itt jönnek össze tanulni.

Az étlap klasszikus, némi rafinériával megspékelve. A híres bécsi rántott hús csirkecombfiléből készül, a tiramisu pedig gesztenyés, de akad a kínálatban sütőtökmag-sütemény is. A Kunsthallen jól ötvözi a hagyományokat a fiatalos lendülettel, azonban 30 fölött könnyen öregnek érezhetjük itt magunkat.

Cím: Kunsthallencafé am Karlsplatz – 4. kerület, Karlsplatz/Treitlstraße 2.
www.kunsthallencafe.at »

 Élő tradíciók: Café Diglas

Az 1875 óta családi vállalkozásban működő Café Diglas igazi bécsi kávéház, amely tartja a tradíciókat és nem a turistákra specializálta magát. A berendezés régies, barátságos, otthonos (a főnök úr a kávéház fölött lakik), az asztalok kicsik, nem hiányzik a zongora, és olykor meg is szólal, sőt vannak újságok is.
Mindezek mellett a toalett igazi űrkorszakot idéz: az üveg vécéajtók csak akkor válnak átláthatatlanná, ha valaki belülről bezárta az ajtót.

6 különleges bécsi étterem

Minden napszakban akad itt vendég: reggelitől vacsoráig igen nagy a nyüzsgés a kávéházban. Valaki csak egy kávéra és süteményre jön, valaki randira, valaki pedig ebédtől vacsoráig itt múlatja az időt. A menü rendszeresen változik – akár interneten is letölthető az aktuális –, és a magyaros gulyásleves ugyanúgy szerepel rajta, mint az olasz panna cotta és a rántott csirke. Az ételek is hibátlanok, de a hangulat a „hab a tortán”.

Cím: Café Diglas – 1. kerület, Wollzeile 10.
www.diglas.at »

Fotó: Dömötör Csaba
Fotó: Dömötör Csaba
Helyszín: Chefparade

+ 1 tipp a Sülvefőve Séfjétől, Szőke Janitól: Kicsi csizma Bécs szívében

A belvárosban, a Hotel Hilton mellet található ez kicsi, de tartalmas üzlet. Természetesen egy olasz boltról van szó (micsoda meglepi). Itt aztán minden van, ami egy tökéletes olasz vacsorához kell. Egy kicsi terasz, három asztal kint, három bent. Egy bolt az egész, de mégis egy kicsit több. Ebédidőben bussines lunch, kávé, szendvics egész nap. Vacsoraidőben pedig kiváló olasz borokból válogathatunk a hidegtálak mellé. Caprese bivaly mozzarella, prosciutto hajszálvékonyan, ahogy kell, egy kis parmezán, pecorino, montasio extra szűz olívaolajjal, balzsamecet krémmel meglocsolva, mellé egy pohár prosecco. Tökéletes… Ebédre pedig egy tányér jó pasta… ki kívánhat magának jobbat?
Bon appetito!

Cím: Fernbedienung im Hilton Hotel, Landstraßer Hauptstraße 2; Hilton Passage, A-1030 Wien
www.fernbedienung.at »


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top