Gasztro

Egymilliárd tonna étel landol a szemétben

"Afrikában meg éheznek" – szoktuk rávágni, amikor egy ismerősünk a tányérján lévő ételt a szemetesbe söpri.

Évente egymilliárd tonnányi ételt dobunk a szemétbe Afrikai is, takarékos is, meg nagyon finom is. Próbáljátok ki!

Ugyan ilyenkor többnyire vicces hangnemet próbálunk megütni, a probléma viszont pont ez: a pazarlás. Az ENSZ legfrissebb felmérése szerint a világ étkészletének kb. 1/3-a minden évben a szemétben köt ki. Számokban kifejezve ez irgalmatlan mennyiség, 1,3 milliárd tonna! Ráadásul ebből több, mint 200 millió tonna a világ leggazdagabb országaiban landol idő előtt a kukában. Mi ez, ha nem tékozlás? Összehasonlításképp: a szub-szaharai afrikai övezet összes ételigénye is hasonló szinten mozog! Elképesztően pazarolunk, miközben a növekvő élelmiszerárak miatt egyre többen kerülnek az éhezés közelébe. És miért? Csak mert megengedhetjük magunknak… A fogyasztói társadalom szándékosan a túlfogyasztásra épül, rengeteg olyan árut is megveszünk, amit a szavatossága lejártáig képtelenek vagyunk elfogyasztani. Leginkább az efféle pazarlásból áll össze az egymilliárd tonnányi élelmiszerszemét, amit jól felhasználva akár az éhezés megállítására is fordíthatnánk. Ezek után ugye jobban végiggondoljuk a hétvégi nagybevásárlást?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top