Gasztro

Bezár a világ legjobb étterme

A katalóniai elBullit ötször választották meg a világ legjobb és legbefolyásosabb éttermének. Évente 300 ezer ember akart bejutni ide, ám most, július végén végleg lehúzzák a rolót.

Bezár a világ legjobb éttermeVacsora és kaland együtt? Egyáltalán nem lehetetlen!

Mire menne egy flotta a zászlós hajója nélkül? Mit érne a naprendszerünk a Nap nélkül? És mihez kezd majd a spanyol gasztronómia az elBulli nélkül? Anélkül az étterem nélkül, amelyik a világhírű séf, Ferran Adrià vezetésével kevesebb, mint egy emberöltő alatt a csúcsgasztronómia világába repítette Spanyolországot – hm, akár követendő példa is lehet, nem? Ráadásul Adriànak és az elBullinak – ami magyarul egyébként kis buldogot jelent – elévülhetetlen szerepe van abban, hogy a molekuláris gasztronómia, mint olyan, „szalonképessé” és világszerte elterjedtté vált.

Bezár a világ legjobb étterme
Fotó: orangepolkadot.com

A katalóniai  Rosesnél fekvő tengerparti hacienda-étterem egészen tavalyig ötször is a világ legjobb étterme és egyben zarándokhely volt, ahová évente 300 ezer ember akart bejutni, de ahol egy szezonban – áprilistól októberig – legfeljebb 8 ezer szerencsés és időben asztalt foglaló vendég juthatott be, hogy ott aztán végigegye az átlagban 30 (!) kisebb fogásból álló aktuális menüt. Ám ennek egyszer s mindenkorra vége: az elBulli augusztustól alapítványi formában és kulináris kutatóműhelyként él tovább.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top