Gasztro

Főzd meg Harry Potter kedvenceit – receptekkel!

Ma mutatják be a Harry Potter-filmek utolsó részét, ezért ha rajongó vagy, stílszerű lenne a hétvégi menüt a varázslók és boszorkányok kedvenceiből összeállítanod. Vajsör és melaszos sütemény.
Főzd meg Harry Potter kedvenceit – receptekkel!
További különlegességekre vágysz? Íme, a sör- és sajtfagyi!

Bogoly Berti-féle Mindenízű Drazsé, Bűvös Bizsere, csokibéka, tökös derelye, varázspálca-nyalóka, sütőtöklé, vajsör és társai. A Harry Potter-kötetek olvasása közben ugye te is megkóstoltad volna ezeket a sokat emlegetett varázslóeledeleket? Nos, az a jó hírünk van, hogy ezt jóval egyszerűbb megvalósítani, mint kviddicsezni a hátsó kertben sóbálvány-átkot szórni az egész nap hegedülő szomszédra.

A Roxfortban élő diákok átlagos napi menüjét nem nehéz reprodukálni, hiszen általában klasszikus brit fogásokat kapnak, például marhasültet Yorkshire pudinggal, különféle húsos pitéket, angol reggelit tojással-szalonnával-babbal, zabkását, fűszeres sült kolbászt, krumplipürét, párolt kelbimbót, palacsintát.

Főzd meg Harry Potter kedvenceit – receptekkel!Egy hazai menzától abban tér el a varázsiskola konyhája, hogy maguk a diákok is szeretik a házimanók főztjét, illetve a hozzávalók frissek, ugyanis az üvegházaknál lévő veteményesben termesztik őket. A külföldi vendégek érkezésekor a Trimágus Tusa idején más nemzetek ételeit is felszolgálják (például a franciák hallevesét, a bouillabaisse-t).

Persze vannak olyan fogások is, amiről a diákok önként és dalolva le tudnak mondani, ilyen a borsóleves, ami „előbb esz meg téged, mint te őt”, és az is inkább a szívatás kategóriába tartozik, amikor valakit megkínálnak Hagrid egyik süteményével vagy orrvérzésostyával.

Ha a baráti körödben sok a Harry-rajongó, esetleg csemetéd teljesen odáig van a történetért, akkor valamelyik hétvégén érdemes nekik szervezni egy Potter-partit, ahol autentikus ételeket és italokat szolgálsz fel.

Főzd meg Harry Potter kedvenceit – receptekkel!Kezdetnek például indíthatsz egy jéghideg sütőtöklével, ami a júliusban kapható sütőtökmennyiséget figyelembe véve azért nem olyan egyszerű vállalkozás. Cserébe viszont a sütőtökön kívül tényleg nem kell hozzá sok alapanyag, csak némi alma- és ananászlé, esetleg ízlés szerint 1-2 kanálka méz. Ha tovább akarod variálni, jöhet némi szerecsendió, őrölt gyömbér vagy fahéj ízlés szerint. A receptért kattints ide!

Főzd meg Harry Potter kedvenceit – receptekkel!Ha megvan a sütőtöklé, keverj egy vajsört, amitől a varázsvilág képviselői jobban felmelegszenek, mint egy forró zuhanytól. Mivel 35 fokban erre vágyunk a legkevésbé, nyugodtan behűthetjük az italt, Harryék nem fognak megsértődni. Persze ne ijedj meg, nem vajat kell keverni a jéghideg sörbe, de azért így is elég bizarrok az alapanyagok. A fő alkotóelem ugyanis az angolok egyik népszerű itala, a cream soda, ami tulajdonképpen szénsavas üdítő, ebből a vaníliás verzió szükséges. Ehhez jön még némi vaníliafagyi, kevés vaj, barna cukor, illetve fűszerek. Megcsinálnád? Kattints ide!

Főzd meg Harry Potter kedvenceit – receptekkel!A melaszos sütemény Harry kedvence, ezért ha a melaszhoz (ami egyébként sűrű cukorszirup, a cukornád vagy cukorrépa cukorrá feldolgozásának mellékterméke) nem szokott magyar gyerekek fújolnak, akkor elég csak ezt érvként előhozni. Megsütni se túl bonyolult, de édesszájúnak kell lenni az elfogyasztásához, az biztos. Az alapja egy egyszerű linzertészta, amit ízesíthetünk 1 evőkanál vodkával, nem tesz neki rosszat… A Golden syrup készen kapható, aki nem talál, helyettesítheti juhar- vagy kukoricasziruppal. Ha már minden megvan, itt megtalálod a receptet! (Figyelem, kis mennyiségre adtuk meg, körülbelül 3 kicsi, 11×5 cm-es forma jön ki belőle, ha nem csak kipróbálni akarod, szorozd fel!)

Főzd meg Harry Potter kedvenceit – receptekkel!A Roxfort expresszen többek között azért érdemes utazni, mert a büfés boszorkány nem avas földimogyorót és meleg kólát árul, hanem ugráló csokibékát és kondéros kekszet. Előbbi elkészítési módját a fantáziádra bízzuk, utóbbira azonban van tippünk. A fűszeres kekszet nagyon hamar el tudod készíteni és ha nem fogy el, viszonylag sokáig eláll. Hogy mi kell bele? Megmutatjuk!

A robbanócukor elkészítéséhez tulajdonképpen nem is kell recept, de biztos, hogy minden 14 év alatti lelkesedni fog érte. Vásárolj néhány gömb alakú nyalókát (lehetőleg jó savanyút), szedd le a csomagolást, és forgasd meg pattogós cukorkában. Ha nem tapadna rá eléggé, kend körbe egy kis mézzel. Lehetőleg közvetlenül fogyasztás előtt csináld, mert a pattogós cukrok hamar veszíteni kezdenek a „pattogósságukból”.

Főzd meg Harry Potter kedvenceit – receptekkel!Plusz egy tipp: A Bogoly Berti-féle Mindenízű Drazsét elkészíteni ugyan nem tudod, viszont megvásárolni igen. Már több helyen (például a budapesti Sugar Shopban) kapható kisebb-nagyobb kiszerelésű, illetve dekára mért Jelly Belly cukorka, ez pontosan megfelel a varázslók közt divatos drazsé követelményeinek, mindenféle ízűt találsz benne. Azt valószínűleg nem fogod bánni, hogy nincs benne fülviasz- és hányásízű, de részünkről egy kísértetízűt mindenképpen kipróbálnánk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top