Gasztro

Fedezd fel az északi part legjobb helyeit!

Néhány hete biciklire pattantunk, hogy feltérképezzük a Balaton déli partjának legtutibb büféit, piacait, éttermeit és borászatait. Most az északi part jön: nem árt jó kondiban lenned.
Fedezd fel az északi part legjobb helyeit!
A déli parton keresel biciklivel megközelíthető helyeket? Segítünk!

Szászi Pince

Ha nemcsak a régió legfelkapottabb pincészeteit akarod megismerni, érdemes feltekerni a Hegymagasról megközelíthető Szászi Pincéhez. A Szent György-hegy déli lejtőjén található pincészet nyáron este 8-ig, a hétvégéken este 9-ig nyitva van és előzetes bejelentkezés nélkül is végig lehet kóstolni a környék jellegzetes borait.
Szászi Endre borász, a pincészet tulajdonosa a Szent György-hegyi szürkebarát és muskotály mellett a szigligeti Kabócás-dűlő terméséből készült olaszrizlinget, a badacsonyi kéknyelűt és a rózsakőt ajánlja. Ha nemcsak zsíros kenyeret, hanem hidegtálat is szeretnél a borok mellé, érdemes előre jelezni, hogy mikor érkezel.
Természetesen senkit nem buzdítunk a KRESZ áthágására, ezért azt ajánljuk, hogy a bizonytalan hazajutás helyett foglalj szállást a borkóstoló napjára a pincészethez tartozó Natura-Présházban, másnap pedig ne tekerj addig haza, amíg nem tettél egy gyalogtúrát a Szent György-hegy tetejére, a bazaltorgonákhoz!

Ha kiváncsi vagy, hogy készül, kattints a receptért ide.
Ha kíváncsi vagy, hogy készül a langalló,
kattints a receptért ide

Vigántpetendi langallós

A Kapolcs közelében található útszéli étterem szerencsére nemcsak fesztiválok idején üzemel. A kanyargós, közepes dombokkal tarkított utat gyakorlottabb bringásoknak ajánljuk, már csak azért is, mert itt nincs kerékpárút, és néha elég erős a forgalom.
A fokhagymás-tejfölös-sonkás kenyérlángos, vagyis a langalló miatt mindenképpen érdemes letesztelni a helyet. A langalló nem teljesen ugyanaz, mint a töki pompos, de sok hasonló vonása van, például az, hogy nagyon finom és simán helyettesít egy kiadós ebédet (Kapolcs és Vigántpetend között, az út mellett található).

Káptalantóti piac

A Káli-medence már szinte kötelező vasárnap délelőtti programja. A tág értelemben vett régió kézművestermékei, a házi kenyerek, fűszerek, lekvárok és szörpök mellett füstölt pisztrángot, langallót, szalonnát és rengeteg házi sajtot tudsz megkóstolni.

Bácshegyi kecskefarm pultja
Bácshegyi kecskefarm pultja a “tóti” piacon
Fotó: sites.google.com/site/bacshegyikecskefarm

A „tóti” piac egyben biopiac is, sokféle csíra, gyógyhatású tinktúra, zöldséglé, vegán pástétom is kapható, ezenkívül lehet venni többféle hidegen sajtolt olajból készült „Csodavár” olajat, hegyesdi tönkölykolbászt és fűszeres zöldségfasírtot is.

Aki különleges sajtokra vágyik, keresse meg a Bácshegyi kecskefarm pultját vagy próbálja ki a kapolcsi Ódor família juhsajtjait. Lehet, hogy nem lesz rövid a sor, de érdemes kivárni.

A kis családi pincészetek borai nagy kísértést jelentenek a két keréken érkezőknek, de ha a helyszínen nem is kóstolunk, ajándékba vagy emlékbe vihetünk egy üveg házi pálinkát, esetleg egy „Sárkánytangó” névre keresztelt, ütős olaszrizlinget a Bajnóczy Pincészettől.

Gyulakeszi büfé

A falu Tapolca felőli végén található falatozó a régió „gyorsétterme”, finom hamburgerekkel, salátákkal és gyönyörű kilátással. Az „emblematikus” fogás a velős pirítós, amiért a környékbeliek képesek több kilométeres csoportos expedíciókat szervezni ide. Amíg eszünk, gyönyörködhetünk a Tapolcai-medencét körülvevő tanúhegyekben.

Szabó Pékség

A Balatonalmádiban található pékség csaknem 8 évtizede a kuglófrajongók törzshelye. Szabó Gyula pékmester az 1930-as években nyitotta meg a kis üzletet, most eredetileg testneveléstanárként dolgozó lánya, Éva viszi a pékséget. A kenyerek és a pékáru ma is kézi dagasztással készül és nem árt korán felkelni, ha nem akarunk lemaradni a legfinomabb péksüteményekről. (Balatonalmádi, Baross Gábor út 18.)

Fotó: .tihanyregio.hu
Fotó: tihanyregio.hu

Tihanyi termelői piac

Az Akasztó-dombi piac napja a szombat, ide főleg a Káli-medencéből érkeznek az őstermelők. Egyébként a farmerek egy része a káptalantóti piacon is árul, például a bioélelmiszerekre specializálódott, népes Gusztos családot és vega pástétomaikat mindkét helyen meg lehet találni. A Balatonfüredről leágazó bicikliutat tavasszal meghosszabbították, így sokkal biztonságosabban fel lehet fedezni a félszigetet. (Tihany, Kossuth Lajos utca, akasztó-dombi parkoló)

Kővirág panzió és étterem

A köveskáli vendéglőt néhány éve a legjobb vidéki éttermek között tartják számon. A főleg magyaros és mediterrán ízvilágú ételek többsége a kerthelyiségben, a búbos kemencében, sparheltben, sütőben, üstben, roston, bográcsban készül, így figyelemmel kísérhetjük, milyen fázisban van a vacsoránk. Bárhonnan is közelítünk (Tapolca, Zánka vagy Révfülöp), nem fogjuk megúszni a fárasztó emelkedőket. Ezért a vacsoráért viszont megéri. (Köveskál, Fő u. 9/a)

Kővári kecskefarm

A Káptalantóti és Kékkút között található tanyán bazsalikomos, fokhagymás és gyömbéres kecskesajt, krémsajt és túró is készül. A farm több száz állat – kecske, birka, szamár és mangalica – otthona, a közelmúltban tanösvénnyel és játszótérrel, kiadó szobákkal is bővült. Városi gyerekeknek kötelező!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top