Gasztro

Szeresd meg a kölest és a bulgurt!

A köles, a hajdina meg a bulgur tipikusan a biokoszton élők íztelen, élvezhetetlen kajája, amit a krumpliszerető család rád borítana, ha feltálalnád nekik. Ha eddig ezt gondoltad, akkor ideje újra nekifutni a témának, és megtanulni, hogy ezekből a gabonákból igenis készíthető finom étel. Ízbolygó megmutatja, hogyan.

Köles

petrezselymes-juhtúrós kölessel töltött sült papriká
Petrezselymes-juhtúrós
kölessel töltött sült paprika

A köles a fogakra, a körmökre, a hajra, a bőrre, valamint a szemekre is szuper hatással van a benne lévő aminosavak, szilícium és fluor miatt, ez már önmagában is elég érv ahhoz, hogy kipróbáld. A köles további előnye, hogy minden nagyobb szupermarketben beszerezheted, kapható bioboltokban, sokáig eláll, nagyon kiadós és olcsó.

Felhasználás előtt érdemes átpergetni, hogy nincs-e benne apró kavics vagy más szennyeződés, aztán folyó víz alatt megmosni. Vízben és tejben egyaránt megfőzheted.

Ha ízlett az ország tortája, akkor eleve pozitív helyről indul nálad a köles, ha nem szeretted, íme egy sós ötlet, amiben biztosan kedvelni fogod.

A petrezselymes-juhtúrós kölessel töltött sült paprikával nincs túl sok gond, miután megfőzted a kölest, összekevered a juhtúróval, a petrezselyemmel és az aszalt paradicsommal, majd betöltöd a kápia paprikába. 15 perc alatt megsütöd, és máris tálalhatod grillezett vagy egészben sütött húsok mellé.

A receptért kattints ide!

Bulgur

paradicsomos-csirkés bulgurt  bazsalikommal
Paradicsomos-csirkés
bulgur bazsalikommal

A bulgur (más néven búzatöret) egy az egyben használható a rizs helyettesítőjeként. Ha a hipermarketekben nem találsz (bár általában már van a natúr termékek között), akkor keresd bioboltokban vagy keleti élelmiszereket áruló üzletekben.

Íze semleges, elkészíteni is hasonlóképpen kell, mint a rizst. Egy fontos szabályt véss az eszedbe: ha nagyobb szemű, akkor 1:2 arányban (1 rész bulgur, 2 rész víz) kell megfőzni. Amennyiben viszont apró szemű bulgurt sikerül vásárolnod, elegendő a bulgur mennyiségével azonos mennyiségű forró vízzel leönteni, egyszer megkeverni, majd hagyni, hogy magába szívja a nedvességet és megpuhuljon.

Kevés olívaolajjal lehet lazítani. Készíthetsz belőle hideg salátát paradicsom, uborka, paprika, citromlé és sok petrezselyem vagy menta hozzáadásával.

Bulgurral ismerkedőknek ajánljunk a „hagyományosabb vonalú” egytálételt, a paradicsomos-csirkés bulgurt  bazsalikommal. Ebben a bulguron kívül csupa jól ismert hozzávaló szerepel: csirke, paprika, paradicsom, fokhagyma, bazsalikom. 40 perc alatt megvan főzéssel együtt, és arra figyelj, hogy a bazsalikomot csak tálaláskor add az ételhez, azzal már ne főzd, mert megbarnul.

A receptért kattints ide!

Kuszkusz

Kuszkusz vajon pirított gombával és petrezselyemmel
Kuszkusz pirított gombával
és petrezselyemmel

A kuszkusz Észak-Afrikából származik, egyenlő mennyiségű búzadarát és lisztet gyúrnak-forgatnak-ráznak össze kevés sós vízzel addig, amíg a dara átmérője a kétszeresére nem nő, és teljesen gömbölyűvé nem válik.

Otthoni elkészítése forrázással történik, vaj/olívaolaj és só hozzáadásával. A jó kuszkusz egyébként elkészítése során a többszörösére duzzad, de nem válik ragacsossá, hanem pergős és lágy lesz. Delikát- és bioboltokban garantáltan kapsz, de mi már a legtöbb hipermarketben is találkoztunk vele. Persze a minősége nem mindenhol ugyanolyan, azzal érdemes kísérletezni.

Kuszkuszból készül a híres petrezselyemsaláta, a tabbuleh (ejtsd: tabulé) is, de mi most vajon pirított gombával és petrezselyemmel hoztuk össze. Simán fogyaszthatod magában, főételként, illetve húsok mellé köretként is. Érdemes figyelni rá, hogy ne tegyél egyszerre sok gombát a serpenyőbe, mert akkor nem pirulni, hanem párolódni fog.

A receptért kattints ide!

Hajdina

hajdinalisztből készítünk palacsintá
Hajdinalisztből készült palacsinta

A hajdina a legtöbb helyen kapható szemes és lisztes állapotában is. Szinte minden olyan étel elkészíthető belőle, amit rizsből szoktunk, lehet belőle köret, kása, sütemény alapanyaga. Süthetünk vele kenyeret, de akkor érdemes magasabb sikértartalmú liszthez keverni.

Mivel a szemes hajdinából készített köret nem mindenkit csábít annyira, úgy gondoltuk, elsőre inkább hajdinalisztből készítünk palacsintát, amit ehetünk édesen-sósan, csomagolhatjuk a gyereknek tízóraira, illetve lehet belőle édes desszert is. Mivel finom diós aromája van, az ebből készült palacsinta különlegesebb, ráadásul még egészségesebb is.

Tulajdonképpen bármivel variálhatjuk, amit szeretünk, a szilvaszezon miatt most szilvaszósszal és joghurttal készítettük.


A receptért kattints ide!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top