Gasztro

Őszi melegítő leves távfűtés helyett

Menthetetlenül itt az ősz. Fázunk az irodában, didergünk a buszon, és még a fűtést sem kapcsolták be mindenhol. Húslevest ennénk, de nincs felesleges öt óránk a megfőzésére, valami gyorsat meleget kívánunk, macera nélkül. Kedvenc őszi levesünk következik.
Még több tökleves:

– Sütőtökleves friss korianderrel
– Sütőtökleves baconnel

Csilis gyömbéres sütőtökkrémleves

Hozzávalók 4 személyre:

1 kg sonkatök
1 szem nagyobb krumpli
olívaolaj
1 dl tejszín
2 liter zöldségalaplé (megbocsátunk, ha kockából van)
1 lila hagyma
csili
gyömbér

bors
méz (elhagyható)
tökmag és tökmagolaj a díszítéshez

Őszi melegítő leves távfűtés helyett  A tököt és krumplit megtisztítjuk és feldaraboljuk nagyjából 1-2 centis kockákra, minél kisebb, annál hamarabb megfő. Felhevítünk egy kevés olívaolajat, és rádobjuk a felkockázott lila hagymát, ha üvegesre pirult, akkor rádobjuk a tököt és krumplit, és néhány percig dinszteljük a gyömbérrel együtt. Ezután felöntjük az alaplével. 20-25 perc alatt puhára főzzük a tököt (ha az edény falán szét tudjuk nyomni, akkor már jó), majd botmixerrel pürésítjük. Ezután jöhet bele a tejszín a csili, a só és a bors is, ha valaki édesen szereti, egy kis mézet is rakhat bele, sőt még egy kis gyömbér sem árthat neki. Tálalásnál csepegtessünk rá tökmagolajat és szórjuk meg pirított tökmaggal.

Tipp:
Az egyszerűség kedvéért mi szárított gyömbérrel készítettük, de ha valakinek van otthon friss gyömbérje, akkor csinálja azzal, sokkal intenzívebb és frissebb lesz a leves íze.

Tökmag helyett dúsíthatod a levest pirított baconnel is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top