Gasztro

Több kenyeret, de kevesebb zsemlét eszünk

A kenyérről és a pékáruról nem tudunk lemondani, évente 50 kiló kenyeret eszünk meg fejenként.

Milliárdokat költünk kenyérreA kenyér nem hiányozhat a magyar ember éléskamrájából, a 2010-es vásárlási adatokból is kiderül, hogy friss húsok és zöldségek, gyümölcsök mellett  a kenyér továbbra is a leggyakrabban fogyasztott öt élelmiszer egyike – olvasható a Gfk Hungária piackutató pénteken közzétett felmérésében.

Kenyeret szinte minden háztartás vásárol, de kiflit is tízből legalább nyolcan. A kiflinél valamivel népszerűbb a zsömle, legalábbis a vásárlók számát tekintve: tízből kilenc háztartás vásárolt zsömlét. 

Mindez a számok tükrében: évente 50 kiló kenyeret, 60 darab kiflit és 150 darab zsemlét eszünk, ami nagyjából annyit jelent, hogy évente 67 alkalommal, körülbelül ötnaponta veszünk valamilyen pékárut, és összességében 196 milliárd forintot költünk péktermékre.

Az elemzésből az is kiderül, hogy bár a korábbi évekhez képest a friss kenyér és pékáruk piaca kisebb lett, a kenyérből az idei első fél évben mégis öt százalékkal többet vettek az emberek, kifliből és zsemléből azonban újra kevesebbet vásároltak. Ami az árakat illeti, hipermarketekben átlagosan 11 forintba került egy darab zsemle, a kisboltokban 20, a szupermarketekben 18, a diszkontokban 16 forintot kértek egy zsemléért, a kenyér kilónkénti ára pedig 278 forint volt 2010-ben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top