Gasztro

Főszerepben a saláta – 4 szokatlan recept

Eddig csak ecetes öntettel etted? Pedig a saláta ennél jóval többre érdemes, ráadásul nem is drága. 4 formabontó recept következik.

Kapros salátafőzelék tojásos burgonyalepénnyel

Főszerepben a saláta - 4 szokatlan receptHozzávalók 4 személyre:

• 2 darab fejes saláta
fél teáskanál szódabikarbóna
8 dl tej
cukor, só
3 evőkanál burgonyakeményítő
kb. 2 evőkanál ecet
1 csokor friss kapor

A lepényhez:
20 dkg burgonya
8 tojás
fél piros kaliforniai paprika
fél fej vöröshagyma
olaj
fél csokor petrezselyem

A fejes salátát leveleire szedjük, alaposan megmossuk, hogy ne maradjon földes, és kétujjnyi szeletekre vágjuk. A tejet feltesszük melegedni, hozzáadunk cukrot, sót és a szódabikarbónát. Forrás előtt beletesszük a salátát, csak rövid ideig főzzük (kb. 5-10 percig). A keményítőt vízzel elkeverjük, besűrítjük vele a főzeléket. Ecetet adunk hozzá, a legvégén beleszórjuk az összevágott kaprot, egyet forralunk rajta, és levesszük a tűzről.

A lepényhez a megmosott burgonyát héjában megfőzzük, megpucoljuk, és 1×1 cm-es kockákra vágjuk. A kaliforniai paprikát is 1×1 cm-es kockákra vágjuk. A vöröshagymát finomra aprítjuk, és egy teflonserpenyőben kevés olajon lepirítjuk. Hozzáadjuk a burgonya- és a paprikakockákat. Sózzuk, rövid pirítás után megszórjuk vágott petrezselyemmel, és felöntjük a felvert, sózott tojással. Kis lángon sütjük, amikor már megszilárdult, megfordítjuk, és a másik felét is megsütjük. A főzeléket a felszeletelt lepénnyel tálaljuk.

Sült római saláta – köretként ajánljuk

Főszerepben a saláta - 4 szokatlan receptHozzávalók 4 személyre 

fejenként 1 db kisebb saláta (ha csak nagyokat találunk, akkor félbe is lehet vágni)
olívaolaj a sütéshez
só, bors, egy kevés római kömény 

A salátát megmossuk és lecsepegtetjük, egy edényben olajat hevítünk és a saláta mindegyik oldalát pirosra sütjük. Amíg még meleg, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk egy kevés római köménnyel. 

Tipp: Tejföllel leöntve is finom.

Lazaccal sült saláta – ínyenceknek 

 

Főszerepben a saláta - 4 szokatlan receptHozzávalók 1 személyre – ugyanis mindenki egy kis papírcsomagot kap a tányérjára 

1 nagyobb szelet lazac, de aki szeret kísérletezni, az pisztránggal is kipróbálhatja
fél fejes saláta
negyed póréhagyma
2 szelet citrom
1 gerezd fokhagyma
só, bors
olívaolaj

A lazacszeletet sózzuk, borsozzuk. A pórét és a fokhagymát karikákra vágjuk, a salátát pedig apró darabokra tépkedjük. Egy jókora sütőpapírból kis tasakot hajtogatunk (ha ügyetlenek vagyunk akkor alufóliából is meg lehet oldani), majd beletesszük a salátadarabkákat, zöldségezzük, sózzuk, borsozzuk, és ráhelyezzük a lazacot, valamint a két gerezd citromot. Meglocsoljuk egy kevés olajjal. 180 fokos sütőben, 15-20 perc alatt megsütjük. Figyelem, mindig a vendégek előtt bontsuk ki a zsákot, mert az onnan felszálló illat egészen elképesztő.

Salátapufi, avagy az egészséges hamburger 

 
Főszerepben a saláta - 4 szokatlan receptHozzávalók 4 személyre

50 dkg darált marhahús
10 dkg marhavesefaggyú vagy szalonna
1 fej vöröshagyma
mustár, ketchup
só, bors
zöldségek
sajt
csomagonként 1 nagy levél saláta (lehet jég- vagy fejes saláta)

A marhahúst összekeverjük a darált vesefaggyúval vagy szalonnával, sózzuk, borsozzuk és hozzákeverjük a hagymát. Majd serpenyőbe téve ropogósra sütjük a keveréket. Közben egy-egy salátalevelet letépünk, és beletesszük a sült marhát és ráhelyezzük a sajtot. Majd ízlés szerinti zöldségeket (paradicsom, uborka, paprika) pakolunk rá. Mustárral és ketchuppal ízesítjük, majd kicsit összetekerjük, és reménykedünk, hogy a család nem fog kiakadni a diétás burger miatt. 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top