Gasztro

Amikor a pasi főzi az indiai vacsit

Indiait eszünk hétvégén, és te főzöd! – jött az elég egyértelmű felszólítás. Pár másodperc önkéntelen pislogás, indiai kajanevek előtúrása a memóriából, némi guglizás, és megvolt: csirkés tikka masala lesz.

Oké, de hogyan?

A találati listából ráböktem egy szimpatikus angol nyelvű receptre, ami a fűszerezése alapján azt sejttette, ebből nem paprikás csirke lesz.

Gyors körülnézés az otthoni fűszerpolcon, bevásárlólista-írás, majd irány a Nagycsarnok melletti ázsiai bolt. Bolti tikka masala paszta helyett a házi fűszerpaszta mellett döntöttem, egyrészt meg feleannyiból kijött, másrészt mert már felszívtam magam, hogy megoldom az egészet házilag.
Aprítógépbe 6-7 gerezd fokhagyma, 5 deka friss gyömbér, két szép magozott chili, rendre 2 evőkanál római kömény, 1-1 evőkanál kurkuma, kardamom, piros paprika és garam masala keverék, némi só, bors, plusz a pépes állaghoz szükséges mennyiségű olívaolaj, és kész a saját tikka masala pasztám. A koriander kimaradt, nem véletlenül, utálom.

További fázisfotókért kattints a képre
További fázisfotókért kattints a képre!

Két csirkemellet felaprítottam kb. 2 centis kockákra, a paszta egy részével bepácoltam, hagytam állni, amíg a többi összetevővel bíbelődtem.

Két nagyobb vöröshagymát, 40 deka paradicsomot, egy kaliforniai paprikát felaprítottam, és előkészítettem a többi összetevőt: 15 deka natúr joghurtot lecsöpögtetve, 15 deka főzőtejszínt, 1 kis paradicsompürét, meg a mangochutney-t, ami az egész kajában a legdrágább összetevő.
Egy mélyebb serpenyőben (aminek van fedele is) alacsony fokozaton 10 deka vajat olvasztottam 4 evőkanál olívaolajjal. Elsőként a hagyma ment bele 1 deci vízzel, és a fedéllel. 15-20 perc párolás, a víz folyamatos pótlása, és a vége finom pépes hagymaszósz, ami nem is égett oda. Aztán ment bele a tikka masala püré és a kaliforniai paprika, és hagytam további 5 percig alacsony hőfokon.
Csirke bele, hőfokozat hatosra kapcsolva, 2 perc pirítás fedő nélkül, majd ment bele a paradicsom és 2 deci víz.

A víz nagyját elforraltam, közben sóztam. Jó 20-25 perc után elkezdett sűrűsödni a cucc, kezdett biztatón kinézni. Ekkor adtam hozzá 3-4 evőkanál chutney-t, a tejszínt és a joghurtot, összerottyantottam, és kész is voltam.

Csak a rizst felejtettem el… Két deci jázminrizst gyorsan kis vajon megpirítottam, ráöntöttem pont kétszer annyi vizet, néha megkavartam, és kb. 10 perc múlva tálaltam a csirkével.

Sikere volt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top