Nyár végi saláták

nlc | 2012. Szeptember 02.
Bár a nyár végéhez értünk, azért a friss alapanyagokból még nem szenvedünk hiányt. Éppen ezért fontos, hogy minél több szezonális termést együnk, hogy feltöltsük szervezetünket vitaminokkal a téli időszakra.

A ropogós, vízzel és tápanyagokkal teli zöldségek rengeteg egészségügyi problémára nyújtanak gyógyírt. Segítenek szervezetünk felfrissülésében, lúgosításában, és sok-sok vitaminnal, ásványi anyaggal látnak el. Hogy e jótékony hatásukat élvezni tudjuk, készítsünk salátákat, melyekbe tegyünk bele minél többféle zöldséget, hogy ne csak ízletesek, de egészségesek is legyenek!

Nyári sajtos saláta veganézzel

Elkészítési idő: 30-35 perc

Hozzávalók 4 személyre:

A salátához:
• ½ kígyóuborka kockákra vágva
• 3 közepes paradicsom kockákra vágva
15 dkg trappista sajt kockákra vágva
1 kis csokor apróra vágott snidling
1 fejes saláta kisebb darabokra tépve
½ fej radicchio saláta kisebb darabokra tépve

A veganézhez:
1,5 dl víz
2 evőkanál rizsliszt
1 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj
1,5 dl tejföl
1 gyűszűnyi száraz fehérbor
½ citrom leve
1 teáskanál dijoni mustár
1 teáskanál méz vagy 1-2 csepp Stevia
1 csipet őrölt kurkuma
1 csipet fehér bors

A veganézhez a vizet felforraljuk, majd levesszük a tűzhelyről. Habverővel gyorsan belekeverjük a rizslisztet, és folyamatos kevergetés mellett 2-3 percre még visszatesszük a tűzre.  Ezután hagyjuk kicsit hűlni, majd jó alaposan elkeverjük az olajjal, a tejföllel és végül a többi hozzávalóval is. A saláta alapanyagait egy tálban összekeverjük, és meglocsoljuk a veganézzel. A tetejére ízlés szerint még bármilyen csírát is tehetünk.

Juhtúrós vitaminbomba

Elkészítési idő:
30-35 perc

Hozzávalók 4 személyre:

½ fej jégsaláta kisebb darabokra tépve
1 kisebb kígyóuborka kockákra vágva
3 paradicsom kockákra vágva
2 piros húsú paprika kockákra vágva
2-3 sárgarépa vékony csíkokra vágva
1-2 szál szárzeller szeletelve
3-4 szál új lila hagyma apróra vágva
zsázsa-, mustármag-, búzacsíra vagy más ízlés szerinti csíra
1 citrom leve
1-2 evőkanál extra szűz olívaolaj
25 dkg juhtúró
1,5 dl tejföl
só     
3-4 szelet teljes kiőrlésű kenyér pirítva, kockákra vágva
bazsalikomlevél a tetejére

A zöldségeket összekeverjük a csírákkal, a citrom levével, az olívaolajjal. A túrót elkeverjük a tejföllel, ha szükséges, ízesítjük egy kis sóval. Tálaláskor a salátaalapot tányérokra halmozzuk, rákanalazgatjuk a túrót, és megszórjuk a kenyérkockákkal. Bazsalikomlevéllel díszítjük.

Green saláta

Elkészítési idő: 15 perc

Hozzávalók 4 személyre:

A salátához:
1 csomag római vagy endívia saláta kisebb darabokra tépve
1 kígyóuborka kockákra vágva
2 közepes zöldpaprika kockákra vágva
1 csokor snidling apróra vágva
½ doboz lucernacsíra
Az öntethez:
½ dl kendermagolaj vagy bármilyen csíraolaj
½ dl szójaszósz
1 kis csokor finomra vágott friss bazsalikom

A salátát megmossuk, lecsepegtetjük, és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a kígyóuborkát, a paprikát, a snidlinget és a csírát. Az olajból, a szójaszószból és a bazsalikomból öntetet készítünk, amihez legvégül hozzáadjuk a zöldségeket, és szépen összekeverjük.

A receptek az Ízek és Érzések Magazin nyári számában jelentek meg!

Exit mobile version