Gasztro

Süss zacskóban!

Egy időben hatalmas őrület volt a zacskóban sütés, mostanában viszont méltatlanul keveset beszélünk róla. Pedig egyszerű és gyors módja annak, hogy ne csontszáraz hússal boldogítsuk a családot.

Narancsos-bazsalikomos egészben sült csirke

Hozzávalók 4 személyre:

  • ízesítéshez só
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • ízesítéshez bors
  • 1,5 ek. vaj
  • 5-6 levél bazsalikom
  • 1 narancs
  • 1 egész csirke
Kategóriaebéd
Elkészítési idő80 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A csirkét mossuk meg, szárítsuk le. A vajat keverjük el a sóval, borssal, masszírozzuk a csirkébe. A mellrésznél lazítsuk fel a bőrt az ujjunkkal. A narancsot mossuk meg, szeleteljük fel. A fellazított bőr alá tegyünk néhány narancsszeletet és bazsalikomlevelet. A maradék narancsot és a megtisztított vöröshagymát dugjuk a csirke hasüregébe. A lábait kötözzük össze spárgával, majd tegyük sütőzacskóba, szórjuk köré a gerezdekre szedett fokhagymát. Zárjuk le a zacskót, egy tűvel szurkáljuk meg a felső részét, és 200 °C-ra előmelegített sütőben 60-70 perc alatt süssük készre.

(Tipp: a narancs helyett/mellett készíthetjük citrommal és zöldcitrommal is.)

Sütőzacskóban készült fokhagymás burgonyapüré

Hozzávalók 4 személyre:

  • ízesítéshez só
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dél tej
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 kg (héjastól, letisztítva) burgonya
Kategóriaebéd
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A burgonyát vágjuk negyedekre, a megtisztított fokhagymagerezddel együtt tegyük a zacskóba (aki szeretné, meghámozhatja a krumplit, akkor nem lesznek benne később a héjdarabok). Kockázzuk rá a vajat, sózzuk meg, alaposan forgassuk össze. Zárjuk le a zacskót, a tetejét szurkáljuk meg tűvel, majd forró sütőben süssük 30 percig. Amikor a krumpli megpuhult, vegyük ki a zacskóból, krumplinyomóval törjük össze. Keverjük hozzá a meleg tejet, ízlés szerint sózzuk.

Pestós lazac zöldségekkel

Hozzávalók 4 személyre:

  • pár levél a találaláshoz bazsalikom
  • 30-35 db (koktél) paradicsom
  • 1 db citrom leve
  • 2 db (sárga) kaliforniai paprika
  • 60 dkg lazacfilé
  • 3 evőkanál (zöld pesto) bazsalikomos pesto
Kategóriavacsora
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A lazacot mossuk meg, papírtörlővel szárogassuk le, ha szükséges, szeleteljük fel, és kenjük meg mindegyik szeletet a zöld pestóval. Tegyük a szeleteket óvatosan a sütőzacskóba, facsarjuk rá a citrom levét, tegyük hozzá a felszeletelt paprikát és a félbevágott paradicsomot. Zárjuk le a zacskót, a tetejét szurkáljuk meg tűvel, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt süssük készre. Köretnek rizst, burgonyát kínáljunk, tálaláskor szórjuk meg friss bazsalikommal.

Mézes-mustáros szűzpecsenye ceruzababbal

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 evőkanál liszt
  • ízesítéshez só
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ízesítéshez bors
  • 1 evőkanál méz
  • 60 dkg sertésszűz
  • 50 dkg (ceruzabab, fagyasztott) zöldbab
  • 1 teáskanál dijoni mustár
Kategóriaebéd
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A szűzpecsenyét hártyázzuk le, vágjuk egyforma szeletekre. Sóval és borssal dörzsöljük be. A mézet keverjük el a mustárral, kenegessük meg vele a húsokat. A kiolvasztott babot a hússal és a liszttel együtt tegyük a sütőzacskóba, tekerjünk hozzá frissen őrölt borsot, adjuk hozzá az egész  fokhagymagerezdeket. A zacskót zárjuk le, rázzuk össze a húst a babbal, hogy a fűszerek elkeveredjenek. A tetejét szurkáljuk meg tűvel, majd 180 °C-os sütőben 30 perc alatt süssük készre.

Kéksajtos kelbimbó baconnel

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 evőkanál liszt
  • ízesítéshez só
  • 10 dkg bacon
  • ízesítéshez bors
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 1 evőkanál vaj
  • 50 dkg kelbimbó
  • 10 dkg kéksajt
Kategóriaebéd
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A kelbimbót tegyük a sütőzacskóba, vágjuk rá kis darabokban a vajat. Szórjuk meg kakukkfűvel, a liszttel, sózzuk és enyhén borsozzuk. Zárjuk le a zacskót, a tetejét szurkáljuk meg tűvel, és forró sütőben 20 perc alatt süssük készre az ételt. Közben a darabolt bacont pirítsuk teflonserpenyőben ropogósra, hagyjuk kihűlni. A kész kelbimbót vegyük ki a zacskóból, szórjuk meg kéksajtdarabokkal és a sült baconnel.

 

 

 

 

Süss zacskóban!A recept az októberi Nők Lapja Konyhában jelent meg!

Ízelítőül:
– 8 ínycsiklandó gombás fogás
– Főszerepben a hagymafélék
– Lélekmelegítő uzsonnák

Fizess elő, hogy elsőként kapd meg a legfrissebb lapszámot! 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top