Gasztro

Itt a kenyér, ami két hónapig eláll

Kitaláltak egy új módszert, amivel tartósítószer nélkül is hónapokig ehető marad a hús és a kenyér.

Egy amerikai kutatócsapat kifejlesztett egy új eljárást, amivel a kenyér hatvan nap után sem penészedik meg, friss marad és megőrzi az ízét, írja a Guardian. A lap szerint ez legalább akkora előrelépés, mint amikor kitalálták a szeletelve árult kenyeret.

Itt a kenyér, ami 2 hónapig eláll

A dinnye nem bírja

Az új módszer tartósítószerek nélkül hosszabbítja meg a kenyér szavatosságát, és más élelmiszerekkel is működik, például kutyaeledellel, friss hússal és zöldfűszerekkel. Ehhez több kis löket mikrohullámmal kezelik az ételt úgy, hogy nem alakulnak ki forró és hideg részek, mint a hagyományos mikrózásnál, és az élelmiszer nem sül meg és nem is rongálódik. Sárgadinnyével is kipróbálták, de az tönkrement.

Az eljárást azért találták ki, hogy megelőzzék az ételmérgezéses betegségeket, és a fejlesztői szerint hatékonyabb védelmet ad a szalmonella és az E. coli baktérium ellen, mint a most létező módszerek. Arra még várni kell, hogy a boltokban megjelenjenek a szupertartós élelmiszerek, mivel a kutatócsoport még arra vár, hogy elfogadják a szabadalmukat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top