Gasztro

Tej és egészség

A tej egyike a legértékesebb táplálékunknak, összetevői minden életszakaszban elősegítik a szervezet egészséges működését, a megfelelő testi és szellemi fejlődést, az immunvédelmet.

Nemcsak egészségmegőrző szerepe van, hanem több súlyos, részben a táplálkozással összefüggő betegség – így például a szív- és érrendszeri betegségek, az elhízás, a 2-es típusú diabétesz, a magas vérnyomás és a zsíranyagcsere-betegségek, a vastagbéldaganatok, a csontritkulás, a fogszuvasodás – esetében a megelőzést is segíti.

Főleg csontozatunk számára fontos kalciumtartalma miatt is fogyasztjuk.

Fogyasztását káros mellékhatások nélkülinek tekintik, és általában véve nagy mennyiségben ajánlott.

Nagyításhoz kattints!
Nagyításhoz kattints!

Dietetikusok a tej fogyasztását elsősorban kiemelt immun- és csonterősítő hatása miatt javasolják. Az emberi szervezet ugyanis a tehéntejből jut a legkönnyebben a csontokat építő kalciumhoz, ráadásul csak a tejben található meg együtt, a megfelelő arányban az emberi szervezet számára szükséges fehérje, kalcium, D-vitamin, foszfor, tejzsír és tejcukor.

Magas és optimális kalcium-, fehérje-, foszfor-, valamint A-, D-, E-, B1-, B6-, B9– és B12-vitamin tartalma miatt napi fél liter tej vagy ezzel egyenértékű tejtermék fogyasztását ajánljuk az egészséges táplálkozáshoz.

 

1 pohár kalóriaértéke csak 2 db almáénak felel meg.

 

További információk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top