Gasztro

Így lesz a gofri a legjobb barátod

Gofrit sütni végtelenül egyszerű, ráadásul ha már van gofrisütőd, akkor miért ne használnád ki jobban...

Kezdjük azzal, hogy a nagy gofritörténelem két receptet különböztet meg egymástól. Az egyik a ropogósra sült sütőporos változat, ami igazából egy sűrűbb palacsintatészta, a másik pedig a Belgiumban ismert élesztős változat. Ez jóval tartalmasabb, mint a másik, és a sülési ideje is hosszabb nagyjából 10 perccel. Mi most mindkettőre megmutatjuk a nekünk leginkább bevált receptet.

Gofri-élesztős változat

Hozzávalók 4-6 fő részére:

  • 40 dkg liszt
  • 6 evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • 4 db tojás
  • 0,5 l tej
  • 12 dkg vaj
  • 2,5 dkg élesztő
Kategóriadesszert
Elkészítési idő90 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Az élesztőt felfuttatjuk egy kanál cukorral és 1 langyos tejjel. Majd jól összedolgozzuk a többi hozzávalóval. 1 órán át kelesztjük, majd kis gombócokat formázunk belőle és vajjal kikent gofrisütőben 10-15 perc alatt megsütjük.

Gofri-hagyományos változat

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 13 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 3 db tojás
  • 2,5 dl tej
  • 13 dkg vaj
  • fél csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
Kategóriadesszert
Elkészítési idő20 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés


A tojásokat kettéválasztjuk, majd sárgáját habosra keverjük a vajjal és a cukorral. A liszthez hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a sót és a sütőport, majd hozzákeverjük a vajhoz. A tejjel fellazítjuk a tésztát. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd óvatosan hozzáadjuk a tésztához. Gofrisütőben 5-7 perc alatt készre sütjük.

Ezt a két alapreceptet könnyen variálhatjuk. Az élesztős tésztába keverhetünk fahéjat és sütőtökpürét, a tojáshabosból pedig kihagyhatjuk a cukrot és mehet bele spenót vagy sonka. Kezeljük úgy a gofritésztát, mint egy egyszerű palacsintatésztát, amibe bátran tehetünk gyümölcsöt vagy zöldséget. Gyors és változatos vacsora lehet belőle.

Tippek fogyókúrázóknak: ez a fajta tészta tökéletesen működik teljes kiőrlésű liszttel és édesítőszerrel is.

 

 

Fahéjas csiga
Fahéjas csiga
Tócsni
Tócsni

 

Ha már van gofrisütőd…

Akkor kár lenne csak évente kétszer használni, használd úgy, mint egy hagyományos kontakt grillt. Csinálhatsz benne tócsnit vagy akár fahéjas csigát is.

A fahéjas csigához használd az élesztős változatot, csak a liszt mennyiségét emeld fel 6-8 dekával, attól függően, hogy mennyire kemény az alaptésztád. A lényeg, hogy jól nyújtható tésztát kapj. Nyújtsd ki 4-5 milliméter vastagságúra, majd kenj rá fahéjjal és cukorral kikevert puha vajat. Tekerd fel és vágd 3 centis csíkokra, majd tegyél annyi tekercset a sütőbe, amennyi belefér. 15 perc alatt süsd készre.

A család másik kedvence a gofrisütőben sült tócsni. A krumplit nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd félkilónként 2 tojás adunk hozzá, és egy kevés, 3-4 kanálnyi lisztet. Sózzuk, borsozzuk, majd kivajazott gofrisütőben ropogósra sütjük. Fokhagymás tejföllel tálaljuk. Elképesztően finom.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top