Gasztro

Négy sütő van az ételallergiások éttermében

Van olyan törzsvendég, aki 40 kilométert utazik azért, hogy kockázatmentesen étkezhessen.
Maureen Burke
Maureen Burke

Ételallergiások számára nyitott éttermet néhány hónappal ezelőtt  Maureen Burke az amerikai Ellicott Cityben. Az asszony maga is gluténallergiás, így pontosan átérzi azoknak a helyzetét, akik valamilyen ételallergiában szenvednek. Egy riportban elárulta: egyelőre még nincs anyagi haszna az étteremből, de nem is emiatt csinálja.

Míg a legtöbb étteremben két sütő üzemel, addig Burke éttermében négy, hogy az allergének semmiképp se keveredhessenek össze. Maureen és alkalmazottai kesztyűben dolgoznak, melyeket az egyes alapanyagok megérintése után cserélgetniük kell, nehogy a hozzávalók megérintésével allergéneket vigyenek át egyik ételről a másikra.

Kesztyűs kézzel
Kesztyűs kézzel

Az étlapon színkódok jelzik a potenciális allergéneket, így a vendég ez alapján válogathat, de akár tanácsot is kérhet azzal kapcsolatban, hogy mely fogásokat fogyaszthatja kockázatmentesen. Az étteremnek van olyan törzsvendége, aki 40 kilométert utazik csak azért, hogy végre úgy étkezhessen, hogy nem kell attól tartania, hogy olyasmit eszik, amire allergiás.

Bár Maureen Burke étterme ma még különlegesnek számít, elképzelhető, hogy a jövőben kevésbé lesz az, legalábbis Maryland államban. Egy törvényjavaslat szerint ugyanis a jövőben az éttermeknek egy felelős személyt kell kijelölniük, aki szakértője az élelmiszer-allergiáknak, és segíteni tud az érintett vendégeknek a nekik megfelelő ételek kiválasztásában. Az éttermi dolgozókat kiképeznék a keresztszennyeződések veszélyeinek kiiktatására is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top