Egyszerű túrós torta
Hozzávalók:
- 10 dkg mazsola
- 0,5 kg túró
- 3 dl tejföl
- 3 db tojás
- 2 dkg (olvasztott) vaj
- 5 evőkanál nádcukor
- 2 evőkanál rizsliszt
- 2 evőkanál burgonyakeményítő
- 6 evőkanál búzadara
Elkészítés
Az alapanyagokat (túró, tejföl, tojások, nádcukor, búzadara, keményítő, mazsola+áfonya) egy tálba öntjük, majd robotgéppel alaposan elegyítjük. A vajjal kikenünk egy kerámia tortaformát, majd rizsliszttel megszórjuk. Ebbe öntjük a tésztát. 180 fokon 45 perc alatt pirosra sütjük. Porcukorral megszórva kínáljuk.
Gesztenyés torta
Tészta:
- 3 db tojás
- 3 evőkanál porcukor
- 15 dkg gesztenyemassza
Krém:
- reszelve étcsokoládé
- 3 dl habtejszín
- 25 dkg gesztenyemassza
Elkészítés
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját összedolgozzuk a cukorral és a gesztenyemasszával, a fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük. A fehérjehab 1/3-ával a gesztenyemasszát fellazítjuk, majd a maradék részt óvatosan összekeverjük a gesztenyés résszel. Kapcsos, 20 cm átmérőjű tortaformába sütőpapírt szabunk, majd ebbe simítjuk a masszát. 180 fokon 40 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy nem ragad-e belül.
A tejszínt kemény habbá verjük, majd apránként a gesztenyemasszához dolgozzuk. A pihe-puha gesztenyés süti tetejére kenjük. Reszelt csokival vagy ropogós kakaóbabtörettel szórjuk meg, így kínáljuk.
Répás-mogyorós torta
Hozzávalók:
- 3 dl tejföl
- 12 dkg sárgarépa
- 10 dkg olvasztott + 2 dkg vaj
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 db citrom reszelt héja
- 10 dkg kukoricadara
- 10 dkg nádcukor
- 10 dkg + 4 evőkanál őrölt mogyoró
Elkészítés
A mogyorót, a darát összekeverjük a sütőporral és a cukorral. A vajat megolvasztjuk és a tejföllel a száraz részhez keverjük. A citrom héját és a megtisztított sárgarépákat belereszeljük. Kisméretű sütőformákat kivajazunk és mogyoróval megszórjuk. Elosztjuk benne a masszát, majd 180 fokon 40 percig sütjük. Tejföllel isteni uzsonna!