Gasztro

3 halas recept nem csak ínyenceknek

A halas ételekkel érdemes barátságban lenni! Ajánlott az egészséges életmód kedvelőinek, diétázóknak és ínyenceknek. Szóval mindenkinek. Olykor elég hozzá egy kevés citromlé, vagy szójaszósz és már is varázslatos ételt lehet belőle kihozni.

Harcsafilé citromos burgonyamártásban

Hozzávalók:

  • ízesítéshez só
  • fél db citrom leve
  • 1 db burgonya
  • 1 mokkáskanál oregánó
  • 1 dl olívaolaj
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 db babérlevél
  • 5 gerezd (aprítva) fokhagyma
  • 1 db vöröshagyma
  • 40 dkg afrikai harcsafilé
Kategóriafőétel
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A halfilét daraboljuk fel. Az olajon pároljuk meg a felaprított hagymát. Adjunk hozzá egy deci vizet, majd keverjük bele a zúzott fokhagymát és reszeljük hozzá a burgonyát. Fűszerezzük oregánóval, babérlevéllel, sóval, borssal. Locsoljuk rá a fél citrom levét. Ha szükséges öntsük fel még annyi vízzel, amennyi ellepi. Tegyük bele a haldarabokat és lefedve főzzük 20 – 25 percig, amíg a hal megpuhul és a leve összesűrűsödik. Párolt rizzsel tálaljuk.

Lazac japán stílusban

Hozzávalók 2 főre::

  • kevés olaj
  • 2 evőkanál fehérbor
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 1 kiskanál méz
  • körethez kelbimbó
  • 30 dkg lazacfilé
  • körethez kuszkusz
Kategóriafőétel
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Keverjük össze a bort és a mézet. Öntsük hozzá a szójaszószt. Keverjük jól össze és a nagyobb darabokba vágott lazacot forgassuk meg benne. Hagyjuk a pácban fél órára érlelődni. Forrósítsunk fel 2 evőkanál olajat és süssük meg rajta a lazacot.

A körethez rakjuk egy sütőlapra a kelbimbónkat és 20 perc alatt süssük puhára. A kisült kelbimbókhoz használjuk ugyan azt a szószt, mint a halhoz. Keverjünk össze a 1-1 evőkanál szójaszószt, fehérbort, mézet és forgassuk meg benne a zöldséget. A kuszkuszt öntsük fel másfélszer annyi forró vízzel és lefedve hagyjuk készre puhulni. Fűszerezhetjük kevés vegetával. Nagyjából 15 perc eltelte után villával lazítsuk át.

Kókuszos halcurry

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 ek. tamarindpaszta
  • 2 ek. paradicsompüré
  • 2 kk. chilipehely
  • 50 g kókuszreszelék
  • 150 ml kókusztej
  • 1 ek. méz
  • 1 kk. kurkuma
  • 1 kk. reszelt gyömbér
  • 2 kk. koriander
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg tengeri halfilé
Kategóriafőétel
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Előkészület: A szárított chilit áztassuk be kevés vízbe, hogy a héja felpuhuljon. 

 

Egy száraz serpenyőbe pirítsuk meg a kókuszreszeléket. Ehhez adjuk hozzá a fokhagymát felaprítva, chilidarabokat, a koriandert, 1 kiskanál reszelt gyömbért, fél fej apróra vágott vöröshagymát és 1 evőkanál tamarindpürét. Önsül fel 150 ml vízzel, és turmixszoljuk össze krémes állagúra.

A hagyma másik felét pároljuk meg, és öntsük rá a kókuszos curry (kari) krémet. Lassú tűzön főzzük. Keverjük bele a paradicsompürét, a kókusztejet, kurkumát és 1 evőkanál mézet. Forraljuk fel. Tegyük bele a kockára vágott halfilét, és végig alacsony hőfokon pároljuk készre a halat a szószban. Tálaljuk rizzsel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top