Gasztro

Recept: Minden csupa medvehagyma

A medvehagyma fantasztikusan egészséges, tisztító, emésztőrendszert regeneráló hatása van. A zöld levelek hőkezelés hatására veszítenek jótékony hatásukból, így célszerűbb frissen belekeverni a kész ételekbe, amolyan fokhagymaízű ételízesítőként. Most a tavasz kedvenc fűszerével főzünk.

Medvehagymás camembert-es tojáskrém

Hozzávalók:

  • ízesítéshez só
  • 8 db tojás
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 3 evőkanál mascarpone
  • 15 dkg camembert
  • fél csokor medvehagyma
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő20 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A tojásokat keményre főzzük, majd héjukat megtörve kihűtjük. Megpucoljuk és apró kockákra vágjuk. A camembert sajtot szintén apróra vágjuk, majd a tojással és a sajtkrémmel alaposan elkeverjük. Sózzuk, borsozzuk, majd a szintén apróra vágott medvehagymával ízesítjük.

 

Medvehagymás-kecskesajtos kekszek

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • fél teáskanál só
  • 10 dkg vaj
  • 70 g kecskesajt
  • 70 g medvehagyma
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A lisztet a sóval elkeverjük, majd  a vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a krémes kecskesajtot, illetve az apróra vágott medvehagymát, és összeállítjuk a tésztát. Ha kell, hozzáadhatunk 1 ek hideg vizet, hogy jobban összeálljon a tészta. Diónyi gombócokat formálunk, majd a tenyerünk között ellapítjuk, így tesszük a kekszeket a sütőpapírral bélelt sütőlemezre. 180 fokon 25 percig sütjük őket.

A gerslirizottó egyrészt azért jó, mert nem lehet túlkészíteni (mint a rizottót) és rengetegféleképpen lehet variálni. A legjobb benne, hogy gyorsan elkészül és nem kell őrizgetni a tűzhely mellett.

 

Medvehagymás gerslirizottó, retekkel és karalábéval

Hozzávalók:

  • ízesítéshez só
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 2 ek. olívaolaj
  • 2 retek
  • 3 bögre alaplé
  • 4 ek. mascarpone
  • 1 karalábé
  • 1 bögre gersli
  • fél csokor medvehagyma
Kategóriafőétel
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Egy lábast felmelegítünk, beleöntjük az olajat, majd hozzáadjuk az előzőleg átmosott gerslit. Átforgatjuk, majd felöntjük a folyadékkal. Közepes lángon addig főzzük, míg a folyadék majdnem teljesen elfogy alóla, de ha átkeverjük, szottyos. Ekkor lehúzzuk a lángról, belekeverjük a mascarponét, hozzáadjuk az apróra vágott medvehagymát, majd almareszelővel belereszeljük az előzőleg megmosott, megtisztított karalábét és retket. Sózzuk, borsozzuk, megesszük.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top