Gasztro

Túl a bodzaszörpön: 3 különleges bodzás recept

Még nagyjából egy hét, és vége a bodzaszezonnak, addig viszont mindent bele! Három izgalmas recept következik.

Bodza cotta

Hozzávalók:

  • 2 dl tejföl
  • 3 dl tejszín
  • 2 evőkanál porcukor
  • 2 lap zselatin
  • 2 tányér bodzavirág
Kategóriadesszert
Elkészítési idő130 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A tejfölt a tejszínnel és a porcukorral felmelegítjük és beleáztatjuk a bodzavirágokat. Min. 2 órán keresztül áztatjuk, majd kiszedjük a virágokat és a folyadékot átszűrjük. Lábasba öntjük és visszamelegítjük, majd feloldjuk benne a zselatinlapokat. Hideg vízzel kiöblített poharakba adagoljuk és alaposan kihűtjük. Friss eperrel  és bodzavirággal megszórva tálaljuk.

 

Bodzás spárga

Hozzávalók:

  • ízesítéshez só
  • 3 evőkanál vaj
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 1 dl víz
  • 1 db citrom leve
  • 50 dkg spárga
  • 1 tányér bodzavirág
Kategóriafőétel
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A bodzavirágot a vízbe áztatjuk, hozzáfacsarjuk a citrom levét. A spárgákat megmossuk, szárvégeit levágjuk, majd 4-5 cm-es darabokra vágjuk. A spárgasípokat félretesszük. Két evőkanál vajat felolvasztunk a serpenyőben, hozzáadjuk a spárgát, a bodzás vizet, és megpároljuk a spárgákat, majd hozzáadjuk a spárgasípokat is, illetve a maradék vajat és lepirítjuk. Közben sózzuk, borsozzuk. Szuper natúr csirke mellé.

Tipp: Petrezselyemmel, mentával is megszórhatjuk. Ha nagyon hasítani szeretnék, a só lehet vaníliás. Fantasztikusan finom vele!

Bodzás sültparadicsom-leves

Hozzávalók:

  • ízesítéshez só
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 4-5 evőkanál olívaolaj
  • 1 kg paradicsom
  • 1 db citrom leve
  • 2 dl bodzaszörp
Kategórialeves
Elkészítési idő45 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A paradicsomokat megmossuk, félbevágjuk, a csumáját kimetsszük. A paradicsomokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, meglocsoljuk az olívaolajjal, majd 180 fokos sütőben 30 percig sütjük. Ezt követően a citrom levével leturmixoljuk. Vízzel és a bodzaszörppel hígítjuk. Sózzuk, borsozzuk. Fogyaszthatjuk hidegen, langyosan, melegen. Nagyon pikáns, könnyű leves.

Ha valaki hagyományos, de cukor nélküli bodzaszörpre vágyik, annak itt egy recept.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top