Gasztro

Kajári és Pácsonyi főz: így készül a nagyi pitéje

Omlós tészta savanykás gyümölcsös töltelékkel – ez az, amit megtanít a két elvetemült videós szakács. Pitét minden asztalra!
Főzz velünk!

Adott két gasztromániás, akik ráadásul a magánéletben is jól kijönnek egymással. Együtt főznek, sütnek. Hol 10 kiló mézeskalácsot egy jótékonysági vásárra, hol pedig kacsát a csajos karácsonyra. Kajári Zsófi a Nők Lapja Konyha felelős szerkesztője, de álmaiban a saját cukrászdájában süti a legfinomabb süteményeket, házi kekszeiért pedig még Londonban is rajonganak. Pácsonyi Daniella a Nők Lapja Café szerkesztője, álmaiban viszont egy 5 asztalos éttermet vezet, ahol mindig van konfitált kacsa és csirkepaprikás az étlapon, a kekszet persze ő is Zsófitól rendeli. Ők ketten pedig összeálltak, hogy hetente egyszer megtanítsanak nektek egy egyszerű/házias/édes/virítós finomságot. Nincsenek trükkök, előre legyártott, fényesre mázolt sült csirkék, amit a konyhában láttok, az pont így történik akkor is, ha a kamera nem forog… 

Gyümölcsös pite

Hozzávalók:

  • A tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj/margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 1 fél citrom héja

A töltelékhez:

  • kb. 50 dkg idénygyümölcs (meggy, ribizli, szeder stb.)
  • néhány evőkanál cukor (ízléstől, illetve a gyümölcs édességétől függően)
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • kevés fahéj

A tésztához a cukrot, a reszelt citromhéjjal elkevert lisztet és a vajat/margarint egy tálba mérjük, és elmorzsoljuk. A tojássárgáját hozzáadva omlós tésztát gyúrunk belőle. Cipó alakúra formázzuk, majd fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük.

A töltelékhez a gyümölcsöt megtisztítjuk, ha kell, kimagozzuk, majd egy lábosba tesszük. Hozzáadjuk a cukrot, és addig főzzük, míg levet ereszt, majd hozzáadjuk a kevés hideg vízzel kikevert étkezési keményítőt.

A tészta kétharmadát lisztezett felületen akkorára nyújtjuk, hogy a piteforma szélére is jusson belőle, majd a formába helyezve kicsit megszurkáljuk, és 180 fokon kb. 8-10 perc alatt világosra elősütjük. Belekanalazzuk a tölteléket (ha nagyon nedvdús gyümölcsöket használunk, szórhatunk alá egy kis zsemlemorzsát vagy darált kekszet), majd a maradék tésztából készített csíkokkal berácsozzuk. Megszórjuk fahéjjal elkevert kristálycukorral, és visszatesszük a sütőbe kb. 15-20 percre.

Kíváncsi vagy arra, hogy mit alkotott a konyhában a Kajári és Pácsonyi duó? Kattints a többi videóért!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top

Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A hét legizgalmasabb cikkei!
Friss sztárhírek itthonról és külföldről
Tudd meg, mit mond a horoszkópod!
Regisztráció

Elfelejtett jelszavad helyett könnyen tudsz új jelszót megadni, ehhez az alábbi lépéseket kell csak követned:

  1. Add meg az alábbi beviteli mezőben az e-mail címed vagy felhasználóneved
  2. A hozzád tartozó címre kiküldünk egy levelet a jelszócseréhez. Ellenőrizd a SPAM mappádat is, ha nem látod pár percen belül a levelet a beérkezettek között.
  3. A levélben kapott linket 24 órán belül lekattintva eljutsz egy felületre, ahol megadhatod az új jelszavad
  4. Jelentkezz be a friss jelszóval

Fiókod törléséhez add meg a jelszavadat:

Itt tudod a jelszavadat megváltoztatni:

Új jelszó mentése