Vörösboros gyümölcsleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 dl (édes) vörösbor
- 1 db citrom leve
- 5 dl habtejszín
- 10 dkg (nyers) nádcukor
- 60 dkg (vagy más piros gyümölcs) szeder
Elkészítés
A gyümölcsöket a borral, a tejszínnel, a citrom levével és a cukorral összeturmixoljuk. Lehűtve, tejszínhabbal és mentalevéllel díszítve tálaljuk.
Gazpacho pirított tökmaggal és bazsalikommal
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 db, karikára szelve vöröshagyma
- 2 evőkanál, megpirítva tökmag
- 1 evőkanál fehérborecet
- 1 db, meghámozva és kis kockákra vágva uborka
- 4 nagy, lehéjazva, kimagozva és kis kockákra vágva paradicsom
- pár levél, díszítéshez bazsalikom
- 2 evőkanál olívaolaj
- ízlés szerint őrölt bors
- 1 evőkanál petrezselyem
- 2 gerezd, szeletelve fokhagyma
- 4 db, kicsumázva, kockára vágva zöldpaprika
Elkészítés
A kockákra vágott zöldségekből 4 evőkanálnyit levesbetétnek félreteszünk, a többi zöldséget turmixgépben pürésítjük. A pépet levesestálba öntjük, az olajjal, az ecettel, a petrezselyemmel és a zellerrel összekeverjük. Sóval, borssal ízesítjük. Azután annyi vizet öntünk hozzá, hogy sűrű levest kapjunk, ha szükséges, utánaízesítjük, majd legalább 2 órára hűtőbe tesszük. A levest kis levesestálkákba szedjük, és a félretett zöldségkockákat beletesszük, majd a pirított tökmaggal megszórjuk, és bazsalikomlevelekkel díszítjük. Magos rozskenyeret kínálunk mellé.
Cukkinispagetti paradicsomos öntettel és mandulaforgáccsal
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 mk. só
- 10 dkg szeletelt mandula
- 1 finomra reszelt zeller gumó
- 1 citrom reszelt héja
- fél citrom leve
- 50 dkg, megháztalanítottt, kockára vágott paradicsom
- 1 mk. oregánó
- 1 csokor bazsalikom
- 2 ek. olívaolaj
- 2 finomra reszelt sárgarépa
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 legyalult cukkini
Elkészítés
Az öntethez a sárgarépát a zellerrel, a fokhagymával, a paradicsom lédús magházával, a bazsalikommal, az oregánóval, a sóval, a citrom reszelt héjával, levével és az olívaolajjal botmixer vagy turmixgép segítségével simára keverjük. Azután az apró kockákra vágott paradicsomot beleforgatjuk. A cukkinispagettit tányérra halmozzuk, a fűszeres paradicsommártással leöntjük, és a mandulaforgáccsal meghintve tálaljuk.