Gasztro

Idén sem lesz elég magyar alma

A nagy meleg miatt lepotyognak az almák a fáról, de a tavaszi fagy is megviselte őket. Érdemes lesz eltenni belőle, mert drágulás várható.

Az időjárás idén is betett az almatermésnek, ezért várhatóan drágulni fog a gyümölcs – írja a Napi Gazdaság. Már tavaly is kevés került a boltokba, piacokra, idén a kora tavaszi fagy, a gyors virágzás, majd a nyár eleji viharok és jégverések, most pedig a napégés hátráltatja a gyümölcsök fejlődését. Ráadásul a mostani nagy meleg miatt elkezdtek lepotyogni, és valóban, mi is sok fa alatt láttunk tömérdek elhullott almát az utóbbi két hétben, amikor a városon kívül jártunk.

Hull az alma a fáról Fotó: Kedves Nóra
Hull az alma a fáról Fotó: Kedves Nóra

Inkább almasűrítmény lesz belőle

Bár most is megteremhet nagyjából a tavalyi mennyiség, azaz nagyjából 500-700 ezer tonna, ebből soknak nem lesz megfelelő a mérete és minősége – fejtette ki a lapnak Csizmadia László, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács gyümölcstermelői főbizottságának vezetője. Emiatt az alma 80 százaléka inkább ipari felhasználásra megy majd, azaz például almasűrítmény készülhet belőle gyümölcslevekhez.

Érdemes eltenni belőle

Már tavaly sem volt elég a hazai fogyasztásra eltárolt 85 ezer tonna alma, és tavasszal nagyon felszökött az ára. Ezért érdemes lesz előre bespájzolni belőle, de ez feldolgozatlan formában nem olyan egyszerű. Ehhez 1-2 fokos hőmérsékletű és 85-90 százalékos páratartalmú, jól szellőztethető helyiség az optimális, olvasható Bálint gazda oldalán, és ezt a legtöbb háztartásban nem igazán lehet megoldani.
Erre jó megoldás, ha meghámozzuk, lereszeljük, és úgy, ahogy van, eltesszük a mélyhűtőbe.

Felengedés után tökéletesen használható sütikbe, édességekbe. Van, aki kicsit megfőzi, és úgy fagyasztja le, vagy turmixolás után almaszószként tölti befőttes üvegekbe. Természetesen almakompót is készülhet belőle, erre is mutatunk egy finom variációt:

Almakompót adalékok nélkül

Hozzávalók:

  • birsalma
  • bármilyen savanykás alma
  • víz
  • cukor
  • szegfűszeg
  • fahéj
  • 3-4 szelet narancshéj
  • annyi víz, amennyi a gyümölcsöket elfedi

Az almákat meghámozzuk és felvágjuk cikkekre. A vizet egy lábosba öntjük, majd hozzáadunk literenként 4-5 kanál cukrot. Aki édesebbre szereti, az variálhat a recepten, aki pedig egészségesebben, az használhat édesítőt. Ezután hozzáadjuk a fűszereket és a citromot, forrás után 3-4 percig főzzük, majd mehet bele a birsalma (annak több idő kell), és 4-5 perc után tegyük bele a többi almát is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top