Gasztro

Görcs és társai – hagyományos magyar levesbetétek

Tudod mi a görcs? És gyűszűtészta? Hagyományos és rég elfeledett levesbetétek nyomában jártunk.

Hagyjanak már minket a puccos francia krutonnal, meg a parmezánchipsszel… Oké, hogy finomak, de azért lássuk be, hogy a pirított leves rokfortos krutonnal kicsit túlzás lenne. Az görccsel meg gyűszűtésztával finom, pedig ezeket a legtöbben már rég elfeledtük, sőt a pesti lányok nagy része életében nem is hallott róluk.

Az alap

A következő levesbetétekhez mindig alaptésztát használtunk, ami nálunk így néz ki: 5 tojást jól kidolgozunk 20 dkg rétes- és 30 dkg finomliszttel. Legalább 10-15 percig gyúrjuk, hogy sima, jól nyújtható tésztát kapjunk. Majd minimum fél, de maximum két órát pihentessük a nyújtás előtt. Nem gond, ha nem teszünk bele réteslisztet, de magas sikértartalma miatt sokkal rugalmasabb tésztát kapunk vele, ez pedig különösen a nyújtásnál lesz nagy segítségünkre. (Kezdők semmiképpen ne hagyják ki a réteslisztet, hogy a tészta ne szakadjon ki.)

Görcs és társai - hagyományos magyar levesbetétekGörcs (csimbók, kötött tészta)


A legtöbb helyen paprikás zöldséglevesbe főzik, de jól működik krumplileveshez is, főleg akkor, ha nagyétkű a banda. 

Így készül:

Egy fej hagymát lereszelünk, libazsíron megpirítjuk, a tűzről levéve hozzáadunk egy kevés pirospaprikát, sózzuk, borsozzuk és hagyjuk kicsit kihűlni. 

A tésztát 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd megkenjük a hagymás zsírral. Maximum 1 centi vastagon felhajtjuk, összesen kétszer. Majd a hajtott csíkot levágjuk, és nagyjából 8-10 centis csíkokra vágjuk, megfogjuk a csík két szélét, kicsit meghúzzuk, majd kötünk rá egy csomót. Ennyi. Forrásban lévő levesbe tesszük és miután feljött a lé tetejére még 3-4 percig főzzük, hogy a közepe se maradjon nyers.

Friss csík


Sokak szerint a frisscsík-levesnél nincs is jobb fogás. Úgy készül, hogy a kockákra vágott krumplit egy kevés zsiradékon megdinszteljük, majd megszórjuk pirospaprikával, és felöntjük vízzel. Beledobunk egy egész tv paprikát és néhány darab zellert. Sózzuk, borsozzuk és készre főzzük, majd mehet bele a friss csík. Jó sok tejföllel, kicsit csípősen az igazi. 

Így készül:

Az alaptésztát a lehető legvékonyabbra nyújtjuk, majd 5 centi széles csíkokat vágunk belőle, 3-4 csíkot egymásra teszünk és 3-4 mm vastagságú csíkokat vágunk. Ez tészta egyébként Baja környékén a halászlé hagyományos betéte. 

Gyűszűtészta

Görcs és társai - hagyományos magyar levesbetétek

 

A régi idők levesgyöngye néven is futhatna egy menő vidéki étteremben, ugyanis nagyjából ezt a funkciót töltötte be. A neve abból ered, hogy eredetileg gyűszűvel szaggatták, de nekünk sajnos nem volt ilyenünk, ezért egészen apró szaggatóval próbálkoztunk.

Így készül:

Ismét az alaptésztára lesz szükségünk, amit 2-3 mm vastagságúra nyújtunk, majd 1-1,5 centi vastagságú csíkokat vágunk belőle. 3-4 réteget egymásra helyezünk, majd a lehető legkisebb szaggatóval, ami kb. 1-1,5 centi átmérőjű, kiszaggatjuk. A végén pedig bő olajban kisütjük őket. 

Görcs és társai - hagyományos magyar levesbetétekSzőlőfürttészta


Hagyományosan nagyon éles és domború tormareszelővel készítik, és a szüreti ételek körete. 

Így készül: 

A tésztát 5 mm vastagságúra nyújtjuk, majd fél centi vastag csíkokat vágunk, kicsit lekerekítjük a végét, majd erősen lenyomva átgörgetjük egy reszelőn. Ugyanúgy kifőzzük, mint egy hagyományos tésztát. 

Csipetke


Sokak szerint az egyik legjobb fogás a kakaspörkölt csipetkével. Macerás csinálni, azt tuti, de egy 6 év feletti gyereket simán rávehetünk, hogy gyártson le egy kisebb adagot a családnak. 

Így készül:

Az alaptésztából letépünk egy kisebb darabot, majd fél centi vastag, tenyérnyi nagyságúra ellapogatott tésztát kézzel apró darabokra csipkedjük.

Ráadás: tarhonya


A folyamat egyszerű, az alaptésztánál kicsit durvább tésztát gyúrjunk, majd nagy lyukú reszelőn reszeljük le.

gallery item
Megnézem
Összes kép (14)
gallery item

Levesbetétek

Levesbetétek

gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
Fotó megosztása:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top

Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A hét legizgalmasabb cikkei!
Friss sztárhírek itthonról és külföldről
Tudd meg, mit mond a horoszkópod!
Regisztráció

Elfelejtett jelszavad helyett könnyen tudsz új jelszót megadni, ehhez az alábbi lépéseket kell csak követned:

  1. Add meg az alábbi beviteli mezőben az e-mail címed vagy felhasználóneved
  2. A hozzád tartozó címre kiküldünk egy levelet a jelszócseréhez. Ellenőrizd a SPAM mappádat is, ha nem látod pár percen belül a levelet a beérkezettek között.
  3. A levélben kapott linket 24 órán belül lekattintva eljutsz egy felületre, ahol megadhatod az új jelszavad
  4. Jelentkezz be a friss jelszóval

Fiókod törléséhez add meg a jelszavadat:

Itt tudod a jelszavadat megváltoztatni:

Új jelszó mentése