Gasztro

Gluténmentes övezet: 3 egyszerű keksz

Gluténmentes sorozatunk első részében 3 finom kekszet mutatunk, melyekről senki meg nem mondaná, hogy nem klasszikus, lisztes kekszekhez van szerencsénk. Sőt, a mandula, dió és a mogyoróvaj még finomabbá is teszi ezeket az egyszerű rágcsálnivalókat.

Csokis keksz

Hozzávalók 15-20 db-hoz:

  • 10 dkg cukor
  • 2 db tojás
  • 7 dkg vaj
  • 20 dkg + 10 dkg felvágva étcsokoládé
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 7 dkg darált mandula
Kategóriadesszert
Elkészítési idő25 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A vajat, a 20 dkg étcsokoládét és a cukrot egy lábasban közepes lángon összeolvasztjuk, majd lehúzzuk a tűzről, és pár percig hűlni hagyjuk. Hozzáadjuk a tojásokat, és elkeverjük, majd a mandulát, a sütőport és az apróra vágott 10 dkg étcsokoládét is hozzákeverjük. A masszát hűlni hagyjuk, ha már nem meleg a lábas, hűtőbe rakjuk (akár 1 éjszakára is). Sütőpapírral bélelünk ki két tepsit, és előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A megdermedt masszából diónyi golyókat formázunk, a tepsire helyezzük, és tenyérrel, vagy egy pohár talpával kilapítjuk. Sütőbe toljuk, és 12 percig sütjük, majd megvárjuk, amíg teljesen kihűl.

Zabpelyhes-diós keksz (gluténmentes)

Hozzávalók 15-20 db-hoz:

  • 5 dkg cukor
  • 1 db tojás
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg dió
  • 10 dkg (gluténmentes) zabpehely
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A zabpelyhet és a diót száraz serpenyőbe öntjük, és közepes lángon pár percig pirítjuk, közben néha megrázogatjuk. Ha kész, 2 evőkanál zabpelyhet félreteszünk, a többit a dióval együtt ledaráljuk. A puha vajat kikeverjük a cukorral és a tojással, majd minden egyéb alapanyagot hozzáadunk (citromhéj, szódabikarbóna, darált dió és zabpehely, és a 2 evőkanál egészben hagyott zabpehely) és összekeverjük. Sütőpapírral bélelünk ki két tepsit és előmelegítjük a sütőt 190 fokra. Diónyi adagokat kanalazunk a sütőpapírra, kicsit ellapogatjuk, és sütőbe toljuk 12 percre. Ha kész, hűlni hagyjuk.

Mogyoróvajas-csokis keksz

Hozzávalók kb. 16-18 db kekszhez:

  • 2 db tojás
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 200 g mogyoróvaj
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 6 dkg barnacukor
Kategóriadesszert
Elkészítési idő25 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki két tepsit. A mogyoróvajat kikeverjük a cukorral és a tojással, majd hozzáadjuk a szódabikarbónát és az apróra vágott étcsokoládét. Kanállal kis kupacokat adagolunk a tepsire, kézzel kicsit elegyengetjük, ellapítjuk, majd sütőbe toljuk, és 12-15 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.

Még több keksz Puffintól!

Recept: fehér csokis
Recept: fehér csokis
Recept: narancsos csokis
Recept: narancsos csokis
Recept: pisztáciás
Recept: pisztáciás

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top