Gasztro

Laktózmentes övezet: napi menü

Most induló sorozatunkban azoknak ajánlunk receptötleteket, akik önszántukból vagy egészségügyi okokból csak laktózmentes ételeket fogyasztanak. Elsőként egy napi menüt állítottunk össze.

Körtés-fahéjas zabkása

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 2 pohár víz
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 1 db körte
  • 1 pohár zabpehely
  • ízlés szerint méz
Kategóriareggeli
Elkészítési idő15 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A zabpelyhet a vízzel együtt kis lábasba öntjük és közepes lángon, néha megkevergetve sűrűre főzzük. Még melegen hozzákeverjük a mézet és csipetnyi őrölt fahéjjal ízesítjük. Pár percig hűlni hagyjuk. Közben meghámozzuk és felkockázzuk a körtét, bőségesen megszórjuk vele a tálkákba adagolt zabkását, és őrölt fahéjjal hintjük meg.

 

 

Citromos fasírtok steakburgonyával

Hozzávalók:

  • pár csipet só
  • 1 db kaliforniai paprika
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 kg darált sertéshús
  • ízlés szerint őrölt bors
  • 1 csokor petrezselyem
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 db vöröshagyma
  • 1 db tojás
  • 5-6 evőkanál zsemlemorzsa

Steakburgonya:

  • 1,5 teáskanál só
  • 1 teáskanál őrölt bors
  • 6 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál oregánó
  • 1-1,5 kg burgonya
Kategóriaebéd
Elkészítési idő70 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A vöröshagymát, a fokhagymát, a kicsumázott, magjaitól megszabadított kaliforniai paprikát és a petrezselymet apróra vágjuk és a hússal együtt egy tálba öntjük. Hozzáadjuk a tojást, a citrom reszelt héját, a zsemlemorzsát, sózzuk-borsozzuk és összekeverjük. Állni hagyjuk, amíg előkészítjük a köretet.

A körethez a krumplit meghámozzuk, alaposan megmossuk, lecsepegtetjük és hosszúkás darabokra vágjuk. Az olívaolajat elkeverjük a fűszerekkel. A krumplit beleszórjuk egy sütőpapírral bélelt tepsibe, meglocsoljuk a fűszeres olajjal, átforgatjuk benne, és 210 fokos sütőben kb. 50 percig sütjük, közben 2-3-szor átforgatjuk.

Ha már sül a krumpli, serpenyőben kevés olajat hevítünk, a húsmasszából nagyobb golyókat formázunk, és golyó formában vagy ellapítva kisütjük. (Tipp: készíthetjük szilikon minimuffinsütőben is, akkor annyi a dolgunk, hogy a muffinforma mélyedéseibe adagoljuk a masszát úgy, hogy púpos legyen, mivel ez nem fog megemelkedni úgy, mint a sütemények.)

 

Csicseriborsó-pástétomos pirítós

Hozzávalók:

  • fél teáskanál só
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db fokhagyma
  • 1 teáskanál petrezselyem
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 5 evőkanál víz
  • 2 evőkanál citrom leve
  • 25 dkg csicseriborsó konzerv
Kategóriavacsora
Elkészítési idő10 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A vöröshagymát, a fokhagymát és a petrezselymet felaprítjuk és minden egyébbel együtt egy mély tálba öntjük. Botmixerrel pürésítjük, ízlés szerint reszelt citromhéjjal ízesítjük. Pirítósra kenve a legfinomabb! 

Süss gluténmentes kekszeket!

Gluténmentes kekszek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top