Gasztro

Ezek a tejek a legjobbak

A bolti tejeket vizsgálta a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Szúrópróbaszerűen, laboratóriumi keretek között 12 különféle tejet teszteltek.

Mivel a tejet részben a kalciumbevitel miatt fogyasztjuk és adjuk a gyerekeknek, ezért a tesztben azt vizsgálták, hogy a kalciumpótlás szempontjából mennyire optimálisak. A tesztben 12 különféle, különböző hőkezelésen átesett, szupermarketekben, kisboltban és mozgóárustól beszerzett tejet ellenőriztek laboratóriumi körülmények között.

A vizsgált tejek ásványianyag-tartalma között nem volt számottevő különbség, tehát – mint kiderült – a különböző hőkezelési eljárások valóban nincsenek hatással a kalcium-, magnézium- és foszfortartalomra. Mind a 12 tej kalcium-, magnézium és foszfortartalma megfelelő volt.

A tejben,amely a fogyásban is segít, a kalcium és foszfor aránya 1,2:1, az optimális arány azonban 1:1 lenne. Ezt az optimálisnak tartott arányt nem kapták a laboratórium mérései alapján egyik tej esetében sem. Öt tejnél 1,2:1 arány számolható, kettő tejnél (Spar saját márkás és Etyek) 1,1:1 arányt, öt tej esetében 1,3:1 arányt kaptak.

A Spar naturpur bio és az Etyek kimérős tejnek a kalcium-foszfor aránya volt a legközelebb az optimálishoz. A Spar naturpur biotejnek nagyobb a magnéziumtartalma, mint az Etyek kimérős tejnek, így a vizsgálatban a legjobb összetételű tejnek a Spar naturpur biotejét tekinthetnénk – ha kizárólag e szempontokat vesszük figyelembe.

A bevizsgált tejek aflatoxin-tartalma több esetben is kimutatható volt, de a határértéket egyik sem lépte át, tehát mindegyik tej biztonsággal fogyasztható. A legmagasabb értéket a Spar Naturpur bio tejben mérték, de még ez is jóval a határérték alatt volt. Vizsgálatkor 3 tejben (Cserpes, Milk szlovákiai, Jásztej) még a kimutatáshoz szükséges minimumértéket sem érte el az aflatoxin-tartalom, ezért a tesztben ezek a tejek tekinthetők a legjobbaknak.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top