Gasztro

A Nők Lapja Café 10 kedvenc tortája

Világnap annyi van, hogy sose fogy el – de ma végre felvirradt a kedvencünk! A Torta Világnapja alkalmából összeszedtük tíz kedvencünket. Sacher, gesztenye és E-80, na meg többiek... 30 ezer kalória egy oldalon.

 

Nézd meg, milyen recept alapján süti a Sachert Kajári és Pácsonyi!

A klasszikus: Sacher torta

Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához:

  • 5,5 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 7 dkg étcsokoládé
  • 3 db (kettéválasztva) tojás
  • 7 dkg vaj
  • 1,5 dkg kakaópor
  • 10 dkg sárgabaracklekvár

Csokimáz:

  • 15 g cukor
  • 100 g étcsokoládé
  • 125 ml habtejszín
  • 15 g méz
Kategóriadesszert
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintnehéz

Elkészítés

Előmelegítjük a sütőt 160 fokra, kivajazunk, és kakaóporral hintünk körbe egy 18 cm átmérőjű tortaformát. Az étcsokit megolvasztjuk, és félretesszük hűlni. A vajat megolvasztjuk, és habosra keverjük a cukorral és a tojások sárgájával, majd fokozatosan hozzákeverjük az olvasztott csokit is. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan, vigyázva, hogy a hab ne nagyon törjön, összekeverjük a csokis tál tartalmával. Végül hozzáadjuk a lisztet és a kakaóport, majd elkeverjük. A masszát a tortaformába öntjük, és 30 percig sütjük. Ha kész, félretesszük hűlni. A kihűlt tortát félbevágjuk, és az alsó lapot a felmelegített baracklekvár felével megkenjük, majd visszaillesztjük a felső tortalapot, és a maradék lekvárral megkenjük a tetejét és az oldalait is. Néhány órán át állni hagyjuk, majd elkészítjük a csokibevonatot: a tejszínt egy kis lábasba öntjük, hozzáadjuk a cukrot és a mézet, és forrásig melegítjük. Ekkor hozzáadjuk a darabokra tört csokoládét, és folyamatosan kevergetjük, míg a csoki meg nem olvad. Félretesszük 15-20 percre, hogy hűljön és kicsit sűrűsödjön, majd süteményrácsra helyezzük a tortát, és bevonjuk a csokoládémázzal. 

 

 

Retró: Túrórudi-tortácskák

Hozzávalók 6 darabhoz:

  • 7,5 dkg cukor
  • 75 dkg túró
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg + 15 dkg bevonathoz étcsokoládé
  • 3 dl habtejszín
  • 2 db citrom reszelt héja
  • 25 dkg zabkeksz
  • 1 teáskanál zselatin
Kategóriadesszert
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A kekszet erős műanyag zacskóba tesszük, a zacskó száját összefogjuk, a kekszet sodrófával morzsásra törjük. A kis darabokra tört 10 dkg csokoládét a vajjal megolvasztjuk, majd összeforgatjuk a kekszmorzsával. Azonnal sütőpapírral kibélelt kis piteformákba nyomkodjuk, kb. 6 adagra lesz elég. A tejszínt felmelegítjük a zselatinnal, kevergetve, amíg a zselatin feloldódik. Hozzáadjuk a cukrot, a reszelt citromhéjat és a túrót, alaposan összedolgozzuk. Hat részre osztjuk, majd a morzsára kanalazzuk. Néhány órára hűtőbe tesszük, amíg a zselatin megköt. Tálalás előtt a bevonathoz a 15 dkg csokoládét felolvasztjuk, és vékony rétegben a túró tetejére simítjuk. Még jobb, ha csak csurgatjuk, hogy ne képezzen egybefüggő réteget, így könnyebben fogyasztható. Amikor a csokoládé megszilárdult, tálalhatjuk.  

 

Városi legenda: Házi E-80

Hozzávalók:

  • 4 evőkanál liszt
  • 4 evőkanál cukor
  • 4 db tojás
  • 5 dkg vaj

Csokikrém:

  • 40 dkg étcsokoládé
  • 5 dl tejszín

Kávékrém:

  • 2 evőkanál cukor
  • 4 db tojás
  • 3 dl tejszín
  • 2 teáskanálA folytatásért kattints! zselatin
  • 5 dl kávé
Kategóriadesszert
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintnehéz

Elkészítés

A tészta

Nem sima piskótát, hanem úgynevezett dobos alapot sütöttem hozzá, ami annyiban különbözik a sima tésztától, hogy adunk hozzá olvasztott vajat is. A Daubnerben csokis piskóta megy hozzá, de én igazi brutál csokikrémet főztem, ezért indokolatlannak éreztem a duplázást. 

A tojásokat kettéválasztjuk és a fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk. A sárgáját közben a cukorral habosra keverjük, a vajat óvatosan hozzáadjuk, majd fellazítjuk 2 evőkanálnyi keményre vert habbal. A hab többi részét óvatosan keverjük hozzá. A lisztet rászitáljuk és beleforgatjuk, vigyázzunk, hogy ne keverjük túl a tésztát. Kivajazott, sütőpapírral kibélelt 25 centis tortaformába öntjük a tészta felét, majd a 8-10 perc alatt 180 fokos sütőben megsütjük. Így járunk el a torta másik felével is. 

Krémek:

A csokikrém egy teljesen alap krém, amin nem is érdemes variálni, maximum annyit, hogy aki szereti, az tehet bele egy kevés rumot vagy rumaromát is, nem ront a helyzeten. A kávékrém viszont macerás jószág, ha elrontjuk az arányokat, akkor folyós lesz, és töltelékként használhatatlan. 

A tejszínt lábosba öntjük, majd belekockázzuk a csokit és megvárjuk, ameddig a csoki elolvad, állandóan kevergetve forrásig hevítjük, de nem forraljuk. Majd hideg helyre tesszük, és gyakran átkeverve kihűtjük. Az sem árt, ha egy éjszakán át állni hagyjuk. 

A tojássárgáját gőz felett a cukorral együtt besűrítjük, állandóan kevergetve, hogy nehogy a tojás megsüljön. Hozzákeverjük a kávét. Egy kis edényben felforraljuk 3 evőkanál vízzel a zselatint, majd ha langyosra hűlt, a tojásos keverékhez öntjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és hozzáadjuk a kávés krémhez, majd ugyanezt tesszük a tejszínhabbal is. 2-3 órára hűtőbe tesszük. 

Összeállítás:

 

A tökéletes tortához szükség lesz még 20 deka marcipánmasszára is, amit akkorára nyújtunk, amekkora a tortaforma, amit használunk. Én túl vékonyra nyújtottam a marcipánt, ezért két réteg lett. Bőven elég fél centi vastagra nyújtani. 

Először jöhet egy réteg tészta, majd a csokikrém fele, rá a marcipán, majd újabb réteg csoki, ismét egy lap piskóta és a végén a kávéhab. Aztán az egészet megszórhatjuk keserű kakaóporral. 

Tipp: A kávékrémnél nem muszáj nyers tojást használni, ki is hagyhatjuk, akkor csak tejszínnel keverjük el a felfőzött tojásos krémet.

Exkluzív: Mini sajttorták sós karamellel


Hozzávalók kb. 12 darabhoz
:

  • 3 evőkanál porcukor
  • 2 és 1/4-ed csésze teljes kiőrlésű keksz
  • 7 evőkanál sózott vaj

Krém:

  • 3 evőkanál liszt
  • 1 és 1/2 csésze cukor
  • fél csésze tejföl
  • 4 db tojás
  • fél csésze tejszín
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 23 dkg krémsajt

Sós karamell:

  • 15 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg mascarpone
  • 1 teáskanál sóvirág
Kategóriadesszert
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintnehéz

Elkészítés


A kekszet a sózott vajjal és a cukorral elkeverjük, nem kell félni a vajtól, nem lesz tőle sós a desszert, csak pikáns. Majd a papírral kibélelt muffinformák aljába nyomkodjuk őket, 180 fokos sütőben 5 perc alatt elősütjük.

 A tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral fehéredésig verjük, majd hozzáadjuk a liszttel elkevert krémsajthoz. Óvatosan mehet bele a tejföl és a tejszín is, majd kanállal merjük a kekszes alap tetejére. Ne töltsük teljesen tele, mert a tojás miatt kicsit emelkedni fog a tészta. 180 fokos sütőben nagyjából 30-35 perc alatt készre sütjük. 
Közben a karamellkrémhez a cukorból készítsünk sötét karamellt, amikor kész, keverjük hozzá a vajat, melegítsük, míg felolvad a krém, majd keverjük hozzá a mascarponét és a sót is. (Utána már nem kell melegíteni!)
Ha a tortácskák megsültek, mehetnek egy órára hűtőbe, majd a tetejére 1-2 teáskanál karamellt teszünk, és újabb 2-3 órára visszatesszük a hűtőbe. 

 

Gluténmentes: Mandulás csokitorta liszt nélkül

Krém:

  • 30 dkg étcsokoládé
  • 4 dl tejszín
  • 15 dkg mandula

Tészta:

  • 225 g cukor
  • 1 csipet só
  • 6 db tojásfehérje
  • 320 g őrölt mandula
Kategóriadesszert
Elkészítési idő45 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Először érdemes megcsinálni a krémet, mert annak ki kell hűlnie. A tejszínt kicsit megmelegítjük, majd belerakjuk a csokoládét, és nem túl nagy lángon felolvasztjuk. Ha már egynemű a krémünk, mehet bele a mandula is. Ezek után más dolgunk nincs, mint hideg helyen kihűteni.

A tojásfehérjéket a sóval együtt habosra keverjük. A cukrot a mandulával összekeverjük, óvatosan a habhoz adjuk, közben pedig a sütőt 160 fokra előmelegítjük. Sütőpapírra 20 centi átmérőjű kört rajzolunk, majd ráhalmozzuk a tésztát, nagyjából 7-10 milliméter vastagon. Majd 20-23 percre mehet be a sütőbe. Ha így járunk el, akkor összesen 3 lapra lesz elég a tészta, és marad még egy kevés, amiből apró halmokat rajzolunk a sütőpapírra, abból lesz később a díszítés. 
Ha megvagyunk a tortalapokkal, akkor egyszerűen összeállítjuk a tortát, egy réteg tortalap, rá a krém, egészen az utolsó szintig, ahova a mandulás csókokat pakoljuk. Ha van kedvünk, akkor még tehetünk rá extra mandulát. 

Tipp: Mogyoróból és dióból is finom lehet. Sőt a csokikrémbe a mandula helyet rakhatunk meggyet is.

 

A legegyszerűbb: Gesztenyés torta liszt nélkül

Tészta:

  • 3 db tojás
  • 3 evőkanál porcukor
  • 25 dkg gesztenyemassza

Krém:

  • tetejére (reszelve) étcsokoládé
  • 3 db tejszín
  • 25 dkg gesztenyemassza
Kategóriadesszert
Elkészítési idő55 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját összedolgozzuk a cukorral és a gesztenyemasszával, a fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük. A fehérjehab 1/3-ával a gesztenyemasszát fellazítjuk, majd a maradék részt óvatosan összekeverjük a gesztenyés résszel. Kapcsos, 20 cm átmérőjű tortaformába sütőpapírt szabunk, majd ebbe simítjuk a masszát. 180 fokon 40 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy nem ragad-e belül.


A tejszínt kemény habbá verjük, majd apránként a gesztenyemasszához dolgozzuk. A pihe-puha gesztenyés süti tetejére kenjük. Reszelt csokival vagy ropogós kakaóbabtörettel szórjuk meg, így kínáljuk. 

 

 

Citromtorta tojáshabbal

Krém:

  • 4 db tojás
  • 250 g vaj
  • 240 g porcukor
  • 5 db citrom leve
  • 5 db citrom reszelt héja

Tészta:

  • 30 dkg liszt
  • 1 db tojássárgája
  • 10 dkg porcukor
  • 1 db sütőpor
  • 1 db vaníliás cukor
  • 20 dkg margarin

Hab:

  • 2 db tojásfehérje
  • 2 evőkanál porcukor
Kategóriadesszert
Elkészítési idő120 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A tésztához használhatnánk vajat is, de az nagyon megdrágítaná a receptünket, ezért mi most beértük margarinnal, amivel egyébként sokkal könnyebben lehet omlós tésztát csinálni. A tésztához a lisztet elkeverjük a cukorral és a sütőporral, majd gyors mozdulatokkal beledolgozzuk a tojást és a margarint. Nem szabad hagyni, hogy a margarin megolvadjon. Legalább fél órán át a hűtőben pihentetjük.  Közben elkészítjük a krémet. A porcukrot a citrom héjával összekeverjük, hozzáadjuk a citrom levét és olvadásig keverjük a masszát. Majd jöhetnek hozzá a tojások. Gőz felett közepesen sűrű krémet főzünk belőle, és amíg meleg, belekeverjük a felkockázott vajat. Habverővel simára és habosra keverjük, majd hűtőbe tesszük, nem árt nagyjából 3-4 percen át a robotgép erős fokozatán habosra verni.  A tésztát kinyújtjuk és a tortaformába tesszük. Megszurkáljuk, 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. A kihűlt tésztába belesimítjuk a krémet, majd a tojásfehérjéből és a cukorból készült habot habzsákból rányomjuk. Visszatoljuk a sütőbe és 5-8 perc alatt magas hőfokon kicsit rápirítjuk a habot.  

NLC túrós eperhabos tortája

Hozzávalók egy 28 centis tortaformához :

  • 16 dkg liszt
  • 16 dkg cukor
  • 25 dkg túró
  • 6 db (kettéválasztva) tojás

Tészta 2:

  • 30 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 10 dkg porcukor
  • 20 dkg margarin

Krém:

  • 10-15 dkg cukor
  • 50 dkg túró
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl habtejszín
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 50 dkg eper
  • 1 kiscsomag zselatin

Krém a beborításhoz:

  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1,5 dl habtejszín
  • 50 dkg mascarpone
Kategóriadesszert
Elkészítési idő120 perc
Nehézségi szintnehéz

Elkészítés

A túrót botmixerrel összeturmixoljuk, a tojások sárgáját a 10 dkg cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a túróhoz. A tojásfehérjét a maradék cukorral habosra verjük, majd óvatosan hozzáadjuk a túrós sárgáját. Ezek után jöhet hozzá apránként a sütőporral elkevert liszt, lehetőleg szitáljuk át. A masszát háromfelé osztjuk, majd egyesével kisütjük őket sütőpapírral kibélelt kapcsos tortaformában. 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 10-12 perc alatt megsül. A sülési idő felénél lehet csak kinyitni a sütőt! 10 perc után tűpróbával ellenőrizzük a piskótát, ha kész, egy rácson hűtsük ki. 

A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze (először a lisztet a cukorral, a citrom héjával, majd a vajjal vagy margarinnal, a végén pedig jöhet a tojás) lehetőleg minden legyen hideg. Ha túl száraz lenne a tészta, akkor egy kevés tejföllel lazíthatjuk. Gyors, határozott mozdulatokkal dolgozzunk, hogy ne melegedjen fel a keverék. Az összeállt tésztát 1 órára tegyük hűtőbe! Majd fél centi vastagságúra nyújtsuk ki, pontosan akkorára, amekkora a tortaforma, szurkáljuk meg a tésztát, majd süssük világosbarnára 180 fokos sütőben. 

Az epret felfőzzük a cukorral, ha ugyanis nyersen megy a krémbe, akkor a túróval és a citrommal elkezd erjedni, amitől furcsa mellékíze lesz a tortának. Mi a próbatortánál ezt elrontottuk. Közben a túrót összeturmixoljuk, és beletesszük a citrom lereszelt héját és a vaníliás cukrot. Ha az eper már kihűlt, a masszához adjuk és jól elkeverjük. A tejszínből kemény habot verünk, aki nem növényi tejszín választ, az használjon hozzá habfixálót is, nehogy a krém megfolyjon. A zselatint 3-4 evőkanál cukorral felmelegítjük és megvárjuk, amíg felolvad, majd hozzáöntjük a krémhez. Jól elkeverjük és felhasználásig a hűtőben tároljuk. 

A mascarponét a cukorral habosra keverjük, majd fellazítjuk a habbá vert tejszínnel. Tejszín nélkül is csinálhatjuk, de lazább krémmel könnyebb lesz dolgozni. 

Ha mindennel megvagyunk, elkezdhetjük rétegezni a tortát. Alulra jöhet egy piskóta, rá a krém, majd az omlós tészta (eperfüggők lekvárt is kenhetnek rá), aztán jöhet még több krém, aztán piskóta, és így tovább, ameddig el nem fogynak a kellékek. Fogyasztásig takarjuk le fóliával, hogy ne száradjon ki. Egy éjszakát érdemes állni hagyni.

Másnap keverjük ki a beborításához szükséges krémet és késsel vagy spatulával borítsuk be a tortát. Kedvünkre való gyümölcsökkel díszítsük. 

 

 

 

Lágy csokoládétorta kandírozott gyömbérrel

Hozzávalók 6 személyre:

  • 70 g liszt
  • 2 csipet só
  • 3 db tojás
  • 120 g + diónyi (a forma kikenéséhez) vaj
  • 200 g étcsokoládé
  • 170 g porcukor
  • 60 g kandírozott gyömbér
Kategóriadesszert
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A sütőt 180 °C-ra (gázsütőben 6-os fokozat) előmelegítjük. A kis darabokra vágott vajat és csokoládét a cukorral és a sóval 1-2 perc alatt megolvasztjuk a mikrohullámú sütőben. Beleszitáljuk a lisztet, simára keverjük, és egyenként jól eldolgozva, hozzáadjuk a tojásokat.

 

Beleforgatjuk a vékony csíkokra vágott gyömbért, amiből előzőleg félreteszünk egy keveset a díszítéshez. Kivajazunk egy tűzálló formát, beleöntjük a masszát, és 20 percig sütjük a sütőben. Akkor jó, ha a közepébe szúrt késre rátapad a krémes csokoládé.

 

Hűlni hagyjuk, és tálra borítjuk. Kandírozott gyömbércsíkokkal díszítjük.

Gesztenyés-trüffelkrémes torta

Tészta:

  • 6 dkg liszt
  • 6 dkg cukor
  • 3 db tojás
  • 2 dl olaj
  • kikenéshez vaj
  • fél csomag sütőpor
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

Trüffelkrém:

  • 15 dkg cukor
  • 20 dkg vaj
  • 1 dl tejszín
  • 7 dkg kakaópor

Gesztenyekrém:

  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 2 evőkanál rum
  • 25 dkg gesztenyemassza
Kategóriadesszert
Elkészítési idő90 perc
Nehézségi szintnehéz

Elkészítés

A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a cukor felével habbá verjük, a sárgáját az olajjal és a cukor másik felével kihabosítjuk, majd a fehérjehabba keverjük. A lisztet a kakaóporral és a sütőporral szárazon elkeverjük, majd a tojáshabos masszába forgatjuk. Egy 15-20 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk, kilisztezünk, majd beleöntjük a masszát. A tésztát a tortakarika széleihez igazgatjuk, hogy a közepénél egy mélyedés keletkezzen, így a tészta közepe a sütés alatt nem púposodik fel. 20-25 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk hűlni, amíg elkészítjük a krémeket.

A trüffelkrémhez a tejszínt a cukorral addig főzzük, amíg a cukor elolvad, és a szirup egy kicsit besűrűsödik. Habverővel csomómentesen belekeverjük a kakaóport, majd a tűzről levéve beledolgozzuk a kis kockákra vágott vajat is. Teljes olvadásig kevergetjük. Az így elkészült krémet hagyjuk kihűlni, majd egy mélyebb tálba tesszük, és géppel néhány percig habosítjuk.
A gesztenyekrémhez a gesztenyemasszát lereszeljük, és jól kikeverjük a porcukorral, a puha vajjal és a rummal. 8 kis golyót formálunk a masszából, és félretesszük a díszítéshez.

A kihűlt piskótakarikát 3 lapra vágjuk. Az alsó lapot vékonyan megkenjük trüffelkrémmel, majd eloszlatjuk rajta a gesztenyekrémet. Ismét egy vékony réteg trüffelkrém következik, majd ráhelyezzük a középső piskótalapot, amit ismét trüffelkrémmel kenünk meg. Hagyjunk krémet a torta körbekenéséhez is! A rétegezést a harmadik piskótával fejezzük be, majd körbekenjük a maradék trüffelkrémmel, és rusztikusan megcsapkodjuk az oldalát. A félretett gesztenyegolyókkal díszítjük a tetejét. 

A golyókat megszórhatjuk kakaóporral, vagy csurgathatunk rájuk olvasztott csokoládét is.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top