Gasztro

Finom, olcsó, gyors: 3 fogás bulgurral

Egészségtudatosak, fogyókúrázók kedvence lehet a bulgur vagy más néven búzatöret, ami rostokban, ásványi anyagokban sokkal gazdagabb, mint a rizs. Készíthetünk belőle salátákat, pótolhatjuk vele a húst, a köretet, és desszertnek is ízletes.

Petrezselymes bulgursaláta mazsolával

Hozzávalók:

  • 1 kiskanál só
  • 1 maroknyi mazsola
  • 2 csokor petrezselyem
  • 60 ml olívaolaj
  • 4 db paradicsom
  • 60 ml citrom leve
  • 2-3 szál újhagyma
  • 10 dkg bulgur
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Szeleteljük fel a petrezselymet, karikázzuk fel az újhagymát, vágjuk apró kockákra a paradicsomot. A bulgurt öntsük fel kétszer annyi vízzel, és főzzük puhára. Egy tálba öntsük át a megfőtt bulgurt, hagyjuk kihűlni, majd keverjük hozzá a hagymát, a petrezselymet, és a paradicsomot. Ízesítsük csipetnyi sóval. Locsoljuk meg olajjal és citromlével, majd szórjuk rá a mazsolát.

 

Bulgurfasírt spenótos bulgurkörettel, párolt hagymával

Spenótos bulgur:

  • pár csipet só
  • 10 dkg bulgur
  • 25 dkg spenótlevél
  • dél doboz paradicsomkonzerv
  • 2 db lila hagyma
  • pár csipet őrölt bors
  • 2-3 evőkanál olaj

Fasírt:

  • 1-2 csipet só
  • 5 dkg bulgur
  • 1 kiskanál őrölt római kömény
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 mokkáskanál fűszerpaprika
  • 1 kiskanál bazsalikom
  • 1 db lila hagyma
  • 1 csipet őrölt bors
  • fél kiskanál kakukkfű
  • sütéshez olaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 25 dkg darált pulykahús
Kategóriaebéd
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Kétszeres mennyiségű vízben főzzük puhára a bulgurt (a köret mennyiségével együtt). Mossuk meg a spenótot, a szárát vágjuk le, és egy kanál olajon pároljuk meg. A darált húshoz adjunk 5 kanál főtt bulgurt. Dolgozzuk össze a fűszerekkel, az apróra vágott hagymával, az összezúzott fokhagymával és a citrom lereszelt héjával. Formázzunk belőle gombócokat, és ujjnyi olajban minkét oldalát süssük aranybarnára.

A körethez a párolt spenótot keverjük össze a főtt bulgurral. Adjuk hozzá a paradicsomkonzervet, és főzzük össze. Ízesítsük sóval, borssal. A hagymát szeleteljük fel, és egy kanál olajon pároljuk meg. Tálaljuk a spenóttal együtt.

Gyümölcsös bulgur desszert

Hozzávalók:

  • 8 dkg cukor
  • 3-4 dl tej
  • 1,5 dl habtejszín
  • 1 db alma
  • 10 dkg bulgur
  • 1 db aszalt gyümölcs

Gyümölcsszirup:

  • 1-2 evőkanál cukor
  • 0,5 dl víz
  • 1 bögre mirelit szeder
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A szedret öntsük fel fél deci vízzel és a cukor hozzáadásával forraljuk össze. Tegyük félre hűlni.
A bulgurt öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Kezdjük főzni, ha a lé nagy részét magába szívta, adjuk hozzá a tejet. Ízesítsük cukorral, és főzzük puhára a bulgurt (mintha tejberizst készítenénk). Keverjük bele az aszalt gyümölcsöt. 

Amikor kihűlt, adjuk hozzá a gyufaszálra vágott almát és körtét. Verjük fel kemény habbá a tejszínt, és lazán forgassuk össze a gyümölcsös bulgurral. Tálaláskor locsoljuk meg a kihűlt szedersziruppal.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top