Gasztro

A teafőzés tudománya

A teafőzés nem bonyolultabb, mint egy lágy tojást elkészítése, de mint mindent, ezt is lehet profi színvonalon végezni. Brit tudósok – ki más? – hosszas tudományos vizsgálatok árán végül felfedezték a tökéletes tea receptjét.

A tea világraszóló sikere többek között komplex ízvilágának és jótékony élettani hatásainak köszönhető. A legtökéletesebb ízek kinyeréséhez azonban nem elegendő háztáji módszerekkel dolgozni. A Northumbria Egyetem Természettudományos Iskolájában nem kevesebb, mint 180 órát töltöttek el kóstolással az elszánt kutatók és 285 csésze teát fogyasztottak el laboratóriumi körülmények között azzal a szent céllal, hogy megalkossák és közkinccsé tegyék a tökéletes tea receptjét. Erőfeszítéseiket siker koronázta.

A döntő másodpercek A teafőzés tudománya

A számos kísérlet közül a legjobb eredményt akkor kapták, mikor forrásban lévő vizet öntöttek egy bögrébe helyezett teástasakra, és állni hagyták két percig. Ez után körültekintő gondossággal eltávolították a filtert, és tejet adtak a forró italhoz, majd békén hagyták 360 másodpercig, míg a folyadék 60 fokra hűlt. Sem több, sem kevesebb nem lehet a hőmérséklet, ha az ízek teljes spektrumát élvezni szeretnénk – világítottak rá a könyörtelen tényre a tudósok.

Teázni csak pontosan, szépen

Ian Brown, a vizsgálatban résztvevő egyik professzor szerint a hőmérséklet és a tej mennyisége a két kulcsfaktor, amely a teát, így a teázással töltött idő minőségét a leginkább befolyásolja. Egy nemzet boldogsága múlhat ezeken a tényezőkön, hiszen a brit alattvalók 165 millió csésze teát fogyasztanak naponta, azaz évi 60,2 milliárd alkalommal emelik ajkukhoz a bögréjüket. Ha csupán két percet szánnak minden csésze teára, az… ki lehet számolni, milyen sok idő egy ország életében. Mr. Brown szerint az angol teázási szokásokban a tej hozzáadása elengedhetetlen, mert a nemzet ízlése a tea természetes fás, füves ízeit kevésbé tolerálja. A tej azonban ezeket háttérbe szorítja, és vaníliás aromákat kölcsönöz az italnak, megteremtve a harmóniát az édes és kesernyés ízek között. “Ez a magyarázata annak, hogy a britek 98 százaléka tejjel issza a teát” – magyarázta meg a jelenséget a kutató, aki végül a tökéletes tea receptjét is elárulta.

A Recept

1. Önts 200 ml forrásban lévő vizet a teás filterre egy bögrébe.
2. Áztasd a filtert két percig (120 másodperc)
3. Távolítsd el a filtert
4. Önts a folyadékhoz 10 ml tejet
5. Várj 6 percig a fogyasztás előtt, hogy a tea hőmérséklete 60 Celsius fokra csökkenjen.

A teafőzés tudománya

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top