Gasztro

“Elszállni biztosan nem fogunk” – Michelin-csillagos a Borkonyha

A Costes és az Onyx után van egy harmadik Michelin-csillagos étterme is Magyarországnak: a Borkonyha. A hely séfjét tegnap a Világevő blog értesítette a díjról, de Sárközi Ákos végig viccnek hitte az egészet. Az étterem árai is meglepően alacsonyak, hiszen már kétezer forint körül rengeteg csábító főételt találni náluk. A nagy hír másnapján éppen szabadnapos a séf, de telefonon beszélgettünk vele.

Gratulálunk az elismeréshez! Most már elhiszed, hogy ti kaptátok a Michelin-csillagot?

Most már igen. De tegnap mindenkit, aki élt és mozgott, felhívtam. Amikor a Dining Guide főszerkesztőjét elértem, és ő is azt mondta, bizony, ők is megkapták ezt a közleményt, csak akkor hittem el. Ő volt az első hiteles ember, akinek a szájából ezt hallottam. Engem egyébként az is megzavart, hogy a Michelin péntekre ígérte a kalauz megjelentetését, szerdán tehát az egész még viccnek tűnt nekem.

fotó: borkonyha.hu

Ennyire meglepett a díj?

Titkon mindenki vágyik erre a szakmában. De a Borkonyha egy bisztró, eddig a Michelin Magyarországon csak a magasabb árkategóriában lévő éttermeket díjazta, bisztróként nem kapott még senki csillagot, úgyhogy tulajdonképpen igen.

Szerinted mivel érdemeltétek ezt ki?

A Michelin szerintem próbált nyitni, és díjazzák, ha a gasztronómia a közembereknek is elérhető. Ha az étkezés nem merev, és ha a minőségi, magas színvonal nem csak a nagyon gazdagoknak elérhető. Nálunk tényleg elérhető árak vannak. A Borkonyha nagyon vendégközpontú hely, állandó a csapat, ezenkívül a vezetés is folyton jelen van. Ismerjük a vendégeinket, nem lepődünk meg egy-egy kérésen, sőt kifejezetten rá is készülünk a speciális igényekre. Nekünk tényleg a vendég az első.

Lehet teher egy ilyen elismerés?

A két tulajdonossal, Horváth Tamással és Kalocsai Zoltánnal nagyon egy hullámhosszon vagyunk. Azt beszéltük meg, hogy annyi csak a feladatunk a jövőben is, hogy ugyanazt csináljuk, mint eddig. Nem fogunk árat emelni, nem fogunk degusztációs menüt összerakni, csak ha a vendég kifejezetten ezt kéri. Már eddig is előfordult, hogy egy este akár száz embert is el kellett küldenünk, mert nem volt elég hely, ilyen ezután is biztosan elő fog fordulni. Ez az elismerés felelősséggel is jár, csak jobbak lehetünk, elszállni biztosan nem fogunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top