Gasztro

3 diós keksz, amit imádni fogsz

Keksz-sorozatunk újabb fejezetének főszereplője a dió. Két édes és egy sör- és borkorcsolyaként is bevethető, egyszerűen elkészíthető sós diós kekszet hoztunk.

Kekszek dióvalOmlós diós tallérok

Hozzávalók 25-30 db-hoz:
•    10 dkg hideg vaj
•    6 dkg cukor
•    10 dkg darált dió
•    15 dkg búzaliszt

A vajat felkockázzuk, és összemorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a darált diót és a cukrot, és összegyúrjuk. Ha nem ragad a massza, kevés tejfölt adjunk hozzá. A masszából két, 4-5 cm átmérőjű hengert készítünk, folpackba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük. 1 óra elteltével elővesszük a hűtőből, kicsomagoljuk a folpackból, és éles késsel fél cm vastag szeleteket vágunk. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük a tallérokat, és 180 fokos sütőben 15 percig sütjük. (Sütőtől függően lehet több/kevesebb a sütési idő, akkor jó, ha kezd enyhén pirulni a keksz.) A tepsin hagyjuk kihűlni.

Kekszek dióvalZabpelyhes-diós keksz

Hozzávalók 20-25 db-hoz:
•    2 tojás
•    8 dkg cukor
•    12 dkg puha vaj
•    10 dkg búzaliszt
•    1 evőkanál sütőpor
•    2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
•    10 dkg zabpehely
•    5 dkg apróra vágott dió
•    5 dkg darált dió
  

A tojásokat kikeverjük a cukorral és a puha vajjal. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a kakaóporral és  a zabpehellyel, és hozzáadjuk az apróra vágott és a darált diót is. A diós-lisztes keveréket hozzáadjuk a tojásos tálhoz és összekeverjük. A masszát 1 órára hűtőbe tesszük. Sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit, és előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A masszából diónyi gombócokat formázunk, és a  tepsire helyezzük őket (úgy, hogy legyen hely a növekedésre), és tenyérrel enyhén ellapítjuk. 10-12 percig sütjük, majd a tepsin hagyjuk kihűlni. 

Kekszek dióvalGorgonzolás-diós keksz

Hozzávalók kb. 20 db-hoz:
•    8 dkg puha vaj
•    10 dkg gorgonzola
•    10 dkg búzaliszt
•    2 csipet só
•    10 dkg darált dió

A keksz hozzávalóit egy tálba mérjük, és összegyúrjuk. Letakarjuk, és fél órára hűtőbe tesszük. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit. A masszából kisebb golyókat formázunk, és tenyérrel ellapítva a tepsire helyezzük. 10-12 percig sütjük, és a tepsin hagyjuk kihűlni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top