Gasztro

Mit főzzek ma vacsorára? – olaszos fogások

A napsütötte Toscanába vágyunk mostanában, úgyhogy legyen ma olaszos vacsoránk. Utána pedig kiülünk az erkélyre egy pohár vörössel tovább álmodozni.

Húsgombóc fehérboros mártásban

Mit főzzek ma vacsorára? - olaszos fogásokHozzávalók a húsgombóchoz:
● 500 g extra sovány darált marhahús
● 100 g ricotta sajt
● 1 tojás
● 10 apróra vágott, napon szárított paradicsom
● 1 csésze (250 ml) frissen reszelt parmezán sajt
● só, bors, ízlés szerint
● liszt a hintéshez
 
Hozzávalók a bormártáshoz:
● 1/4 csésze (50 ml) extra szűz olívaolaj
● 1 gerezd fokhagyma, összezúzva
● 10 apróra vágott, napon szárított paradicsom
● 1 csésze (250 ml) fehérbor

Elkészítése:
Tegyük egy keverőtálba a darált marhahúst, a ricotta sajtot, a tojást, a napon szárított paradicsomot, a parmezánt, a sót és a borsot. Alaposan keverjük össze, amíg minden hozzávaló egyenletesen el nem oszlik. Kézzel formázzunk golflabda méretű húsgombócokat, majd simítsuk el a felszínüket, hogy egyenletesen átsüljenek.
Egy nagy serpenyőben melegítsük meg az extra szűz olívaolajat, és adjuk hozzá a fokhagymát. A húsgombócokat könnyedén forgassuk meg a lisztben, és tegyük a serpenyőbe. Adjuk hozzá a napon szárított paradicsomot. A húsgombócokat süssük aranybarnára. Adjuk hozzá a bort, kapargassuk fel a serpenyő alján lévő megbarnult részeket, és addig főzzük, amíg a szósz felére csökken és besűrűsödik.

Mozzarellával töltött sáfrányos rizsgombócok

Mit főzzek ma vacsorára? - olaszos fogásokHozzávalók 4 személyre:
● 30 dkg rizottórizs (pl. arborio)
● 1 tasak valódi sáfrány
● 1,5 liter húsleves
● 3 dkg vaj
● 5 dkg parmezán
● 2 tojás
● 12,5 dkg mozzarella
● só
● frissen őrölt bors
● liszt és zsemlemorzsa a panírozáshoz
● olaj a sütéshez
   
A paradicsomszafthoz:
● 40 dkg hámozott paradicsom (konzerv)
● 2 gerezd fokhagyma
● 1 evőkanál olívaolaj
● friss bazsalikom ízlés szerint

Elkészítése:
A rizst főzzük puhára a sáfránnyal ízesített húslevesben. Teljesen szívja fel a levet, vagy szűrjük le. Keverjük el benne a vajat, a reszelt parmezánt. Amikor kihűlt, keverjünk el benne 1 tojást. Tegyük félre a masszát 30 percre állni. A mozzarellát csepegtessük le, vágjuk kis kockákra. Tegyünk a tenyerünkbe egy kis adag rizst, lapítsuk le, helyezzünk rá egy mozzarellakockát, majd lapítsunk rá újabb adag rizst, formázzuk gömbbé. A gombócokat panírozzuk be hagyományosan: lisztben, enyhén felvert tojásban, majd zsemlemorzsában megforgatva. Forró olajban süssük ropogósra, és fűszeres paradicsomszafttal kínáljuk. Ehhez a hámozott paradicsomot főzzük fel az aprított fokhagymával és az olívaolajjal, ízesítsük sóval, frissen őrölt borssal és a friss bazsalikommal.

Mogyorókrémes-mandulás péksütemények

Mit főzzek ma vacsorára? - olaszos fogásokHozzávalók 4 személyre:
● 1 teáskanál szárított élesztő
● 2,5 dkg kristálycukor
● csipet só
● 40 dkg finomliszt + a nyújtáshoz
● 1 tojás + 1 a kenéshez
● 5 dkg vaj
● 12 dkg natúr joghurt
● 1 dl langyos víz
● 10 dkg mogyorókrém
● 10 dkg szeletelt mandula

Elkészítése:
A szárított élesztőt, a cukrot és a csipet sót keverjük el a liszttel. Adjunk hozzá egy egész tojást, az olvasztott vajat, a joghurtot és a langyos vizet. Keverjük el alaposan a tésztát, dagasszuk 5 percen át, míg teljesen homogén és ruganyos lesz. Konyharuhával lefedve, szobahőmérsékleten kelesszük 1,5-2 órát. A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra. A tészta harmadát lisztezett felületen nyújtsuk ki 1 cm vékonyra, vágjunk belőle magas és keskeny háromszögeket. A szélesebb végükre tegyünk egy-egy mokkáskanálnyi mogyorókrémet, és tekerjük fel kifliknek. A következő harmad tésztát 2 cm vastagra nyújtsunk, szaggassunk belőle 10 cm átmérőjű köröket, ezeket kenjük meg mogyorókrémmel, formázzuk zsemlékké. A maradék tésztát 1 cm vastagra nyújtsuk, a lap felét kenjük meg vékonyan mogyorókrémmel, hajtsuk rá a kenetlen részt. Vágjuk fel csíkokra, sodorjuk kukacokká, és tekerjük fel briósnak. A péksüteményeket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg őket a felvert tojással, szórjuk meg szeletelt mandulával. Az előmelegített sütőben süssük 25 perc alatt készre.

Ha tetszett az összeállítás, és neked is gondot okoz a napi főzőcskézés, töltsd le a Nők Lapja Café alkalmazását, hogy mindennap biztosan megkaphasd napi tippjeinket!

Részletes leírást pedig itt találsz a letöltésről, ha véletlenül elakadnál valahol.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top