Gasztro

Mit főzzek ma vacsira?

A mai vacsoratippjeink a túró körül forognak. Ez az az alapanyag, amit szinte bárhogy felhasználhatunk: krémnek, sütinek, rétesbe, salátához, sósan, savanyúan, sülve és főve is tökéletes.

Mit főzzek ma vacsira?Tavaszi főzelék túrós fasírtgolyóval

Hozzávalók 2 felnőtt és 2 gyerekadaghoz:
● 4 szem burgonya
● 3 szál sárgarépa
● 1 nagy fej vöröshagyma
● 1 csokor újhagyma
● 1 kisebb fej karfiol
● 2 evőkanál olívaolaj
● 35 dkg zöldborsó (mirelit)
● só, bors
● fél citrom leve
● 2 dl tejföl
● 1 csokor petrezselyemzöld

A fasírtgolyóhoz:
● 35 dkg darált hús
● 1 tojás
● 12 dkg túró
● 2 gerezd fokhagyma
● 1 kis fej vöröshagyma
● 1 kis csokor petrezselyem
● 2 evőkanál zsemlemorzsa
● só, frissen őrölt bors

Elkészítés
A főzelékhez a zöldségeket megpucoljuk, megmossuk. A karfiolt kis rózsákra szedjük. A vöröshagymát finomra vágjuk, az újhagymát és a répát felkarikázzuk, a burgonyát felkockázzuk. Az olívaolajon megfonnyasztjuk a vöröshagymát. Az újhagymát a dinsztelt vöröshagymához adjuk, pár percig együtt pároljuk őket. Egy másik lábasban vizet forralunk, és abban pároljuk meg a borsót és a karfiolt. A hagymákhoz adjuk a burgonyát és a répát, átforgatjuk, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Sózzuk, majd puhára főzzük a zöldségeket. A burgonyás-répás rész harmadát kis főzőlé hozzáadásával turmixoljuk, majd ezzel sűrítjük a főzeléket. Beletesszük a leszűrt karfiolt és borsót. Ha kell még, sózzuk, borsozzuk, pici citromlével savanyítjuk. A tejföllel lazítjuk (nem forraljuk már), és megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel.

A fasírtgolyó elkészítése: A darált húshoz keverjük a tojásokat, a túrót, belereszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát. Belekeverjük az apróra vágott petrezselymet, a zsemlemorzsát, sózzuk, borsozzuk. Golyókat formálunk belőle, és szilikonos minimuffin sütőformába téve 200 °C-on nagyjából 30 percig sütjük, míg pirosra sül. A főzelékkel tálaljuk.

Mit főzzek ma vacsira?Túrós-szalonnás réteskosár

Hozzávalók:
● 1 nagy egész tojás
● 1 csomag 6 lapos friss réteslap
● 10 dkg füstölt húsos szalonna
● 5 dkg margarin
● 25 dkg túró
● 1 dl tejföl
● só, frissen őrölt bors

Elkészítés:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A réteslapokat egyben hagyva kitekerjük, és 4 részre vágjuk. Így 4-szer 6 darab majdnem négyzetes lapot kapunk. A Ramát megolvasztjuk, kenőtollal kikenünk 8 muffinformát, mindegyikbe 3-3 réteslapdarabot helyezünk. Az egyes rétegeket kenőtollal Ramával megkenjük, a széleket visszahajtjuk. A szalonnát apróra kockázzuk, ropogósra sütjük. A túrót elkeverjük a tejföllel, a szalonnával és az egész tojással. A krémet megsózzuk, megborsozzuk, szétosztjuk a kosárkákban. 25 perc alatt készre sütjük. Ha langyosra hűltek a rétesek, szépen ki tudjuk venni őket a formákból. Langyosan és hidegen is tálalhatjuk.

Mit főzzek ma vacsira?Egyszerű túrófánk

Hozzávalók:
● 25 dkg félzsíros túró
● 25 dkg rétesliszt
● 1 csomag sütőpor
● 2 dl tejföl
● 4 tojás

Elkészítés:
A túrót szitán áttörjük, majd alaposan összedolgozzuk a tojásokkal, a tejföllel és a sütőporos liszttel. Az olajat nem hagyjuk túlforrósodni. Amikor jónak ítéljük, akkor egy evőkanál segítségével gombócokat szaggatunk a tésztából. Ezeket szép aranybarnára sütjük, papírtörlős tálra szedjük. Porcukorral és lekvárral kínáljuk, de sósan is lehet enni egy kis friss körözött és felvágott mellé.

Ha tetszett az összeállítás, és neked is gondot okoz a napi főzőcskézés, töltsd le a Nők Lapja Café alkalmazását, hogy mindennap biztosan megkaphasd napi tippjeinket!

Részletes leírást pedig itt találsz a letöltésről, ha véletlenül elakadnál valahol.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top